Schimmeldruk in maïs erg hoog

Veel maïspercelen hebben last van oogvlekkenziekte. Ook fusarium komt voor. 'De schimmeldruk ligt dit jaar erg hoo', zegt Berend Terluin van Jelte Pars in Sint Jacobiparochie.

Maïs heeft het niet gemakkelijk dit jaar. Droogte kenmerkte de start van het groeiseizoen, terwijl de laatste weken de temperatuur te laag ligt en de vochtigheid te hoog. 'De weerstand van de plant staat flink onder dru', geeft Niels Grootoonk van Hendrix UTD aan.
Schimmelziekten steken het eerst de kop op op plekken waar de structuur is verdicht, water heeft gestaan of de bemesting niet optimaal was. Terluin en Grootoonk signaleren duidelijke rasverschillen.

Volgens Grootonk hebben vooral de vroegrijpe rassen en de rassen die al langer op de rassenlijst staan dit jaar last. De rassen die hoog scoren op de Helminthosporium-index springen er dit jaar in positieve zin uit.

Eyespot en fusarium

Oogvlekkenziekte (eyespot) openbaart zich het eerst in de toppen van de bladeren. Los van de temperatuur trekt het langzaam door het hele blad. 'De plant verhongert van binnenuit. De zetmeelvorming stop', schetst Terluin.

Naast oogvlekkenziekte komen Terluin en Grootoonk ook fusarium tegen in het veld, voornamelijk in de vorm van stengelrot en builenbrand. Het advies is de percelen met maïs wekelijks kritisch te volgen.

Hakselen

Het moment van hakselen is daar, wanneer 40 procent van de plant is aangetast door oogvlekkenziekte of wanneer 40 procent van het perceel stengelrot dan wel builenbrand heeft.

Om een goed conserveerbare kuil te krijgen, kan de oogst van de zwaarst aangetaste percelen waarvan het gewas vaak droger is, het beste onderin de bult. Om de schimmeldruk in de kuil te temperen, kan worden gekuild met een broeiremmer. Grootoonk: 'Denk ook aan de mycotoxinedruk deze winter.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer