Voedingsconcern Efko ziet toekomst in zoete eiwitten als suikervervanger

De Russische voedselproducent Efko bouwt in de regio Belgorod in Zuid-Rusland een fabriek voor de productie van zoete eiwitten die als suikervervanger op de markt worden gebracht. Eind dit jaar moet het complex klaar zijn voor grootschalige productie.

Voedingsconcern+Efko+ziet+toekomst+in+zoete+eiwitten+als+suikervervanger
© Eigen Foto

Efko is een van de grootste voedingsmiddelenproducenten in Rusland. Het concern is gespecialiseerd in de verwerking van oliezaden. De ontwikkeling van zoete eiwitten als suikervervanger is een van de innovatieprojecten waarmee het bedrijf bezig is.

Efko groeit flink. Afgelopen jaar werd een omzetgroei gerealiseerd van 20 procent. Het bedrijf verwacht dat de groei dit jaar nog groter zal zijn. Om de expansie te ondersteunen wordt flink geïnvesteerd in nieuwe technologie. Het investeringsbudget wordt dit jaar met ruim 100 miljoen euro opgeschroefd tot zo’n 450 miljoen euro.

Het concern steekt 130 miljoen euro in de nieuwe fabriek voor zoete eiwitten. Voorzitter Valery Kustov van de raad van bestuur van Efko heeft er veel vertrouwen in. ‘Als wij 10 procent van de suiker vervangen door onze eiwitten, zou dat al miljarden aan exportinkomsten opleveren’, rekent Kustov.


Veelbelovend

De zoete eiwitten zijn volgens Kustov veelbelovend omdat ze een belangrijk aandeel kunnen leveren aan het terugdringen van diabetes. ‘Het idee is om suiker te vervangen door zoet smakende eiwitten. Deze producten geven een zoet gevoel zonder een insulinerespons te veroorzaken.’

Met behulp van biotechnologie produceert Efko zoete eiwitten als brazzeïne en monelline. Deze stoffen zijn veel zoeter dan suiker maar verhogen de bloedsuikerspiegel niet, aldus de voedselverwerker. Op kleine schaal worden deze eiwitten al geproduceerd. Op den duur wil het concern deze stoffen exporteren naar de Euraziatische Unie (Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan) en landen in het Midden-Oosten.

In een gesprek met de Russische premier Mikhail Mishustin benadrukt Kustov dat geen concessies zijn gedaan wat betreft de smaak. 'De smaak is niet te onderscheiden. Wij hebben niet alleen technologische lijnen ontwikkeld voor de productie van zoet smakende eiwitten, maar ook technologieën voor de productie van snoep’, voegt hij eraan toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 12°
    5 %
  • Vrijdag
    26° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    27° / 15°
    20 %
Meer weer