Nieuwe parvovariant duikt op bij biggen, impact gering

Een nieuwe variant van het parvovirus heeft geleid tot opvallende verschijnselen bij biggen op Nederlandse varkensbedrijven. Dankzij een goed functionerend monitoringsprogramma voor dierziekten is de oorzaak inmiddels achterhaald. De impact van deze nieuwe parvovariant is volgens Royal GD beperkt omdat de verschijnselen na enkele maanden vanzelf weer verdwijnen.

Nieuwe+parvovariant+duikt+op+bij+biggen%2C+impact+gering
© Twan Wiermans

Dierenartsen melden sinds het najaar van 2024 via de Veekijker opvallende symptomen bij biggen, waaronder bolle ogen, vuurrode huid en haaruitval. Ondanks deze uiterlijke afwijkingen presteren de dieren in de vleesvarkensfase normaal en is er geen verhoogde uitval. Sectie op de dieren leverde aanvankelijk geen duidelijke aanwijzingen op voor een bekende ziekte of tekort.

Na meldingen uit diverse regio’s groeide het aantal getroffen bedrijven naar zo’n vijftig. Naast uiterlijke symptomen werd ook melding gemaakt van minder uniforme koppels, tijdelijk verminderde voeropname en een iets hoger aandeel slachtbiggen. 'Sinds kort weten we dat een nieuwe variant van het parvovirus in het spel is en dat verschijnselen meestal na enkele maanden weer verdwijnen', aldus Tijs Tobias, dierenarts en specialist varkensgezondheidszorg bij Royal GD.


Parvovariant lastig op te sporen

Het betrof een onbekende parvovirusvariant die niet detecteerbaar was met de standaardtest voor parvovirus type 1. Inmiddels is duidelijk dat bij getroffen biggen grote hoeveelheden virus worden aangetroffen in onder meer ogen, lever, nieren en hersenen. De verschijnselen komen voor bij uiteenlopende bedrijven; gangbaar en biologisch en met verschillende genetica, voerleveranciers en dierenartsenpraktijken.

Samenwerking tussen GD, dierenartsen, varkenshouders en andere ketenpartijen bracht de oorzaak aan het licht: een nieuwe parvovariant die volgens Tobias alleen effect heeft op varkens. 'Het risico voor de mens wordt door experts ingeschat op zeer onwaarschijnlijk.'

Volgens Tobias is transparantie essentieel: 'Nu we wat meer weten, willen we transparant zijn en varkenshouders informeren. We willen ze laten weten waarop te letten en alert maken op de biosecurity op hun bedrijven.'


Herkomst van virus onbekend

Hoe de nieuwe virusvariant op varkensbedrijven terecht is gekomen, blijft onduidelijk. 'Mogelijk is het net als bij andere ziektes en zal de werkelijke bron nooit worden achterhaald. Ook over de wijze waarop het virus zich over de bedrijven verspreidt, kunnen we nog niets zeggen. Behalve dat een strikte biosecurity de meeste garanties geeft dat het virus en tal van andere kiemen niet worden binnengehaald', stelt Tobias.

De nieuwe parvovariant wijkt sterk af van het bekende porcine parvovirus type 1, waartegen zeugen standaard worden gevaccineerd. Dat type veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen zoals verwerpen en mummies. 'Genetisch staat de nieuwe parvovirusvariant daar ver van af', aldus Tobias.

De nieuwe variant treft vooral biggen in het tweede deel van de zoogperiode en de eerste weken van de opfokfase. In 20 tot 70 procent van de tomen worden een of enkele biggen met symptomen waargenomen. Ook jonge opfokgelten en vleesvarkens lijken vatbaar te zijn.


Royal GD roept op tot alertheid

'Het is een veterinair issue dat we samen moeten oplossen. Daarom roepen we dierenartsen en varkenshouders op gericht naar biggen te kijken en bolle ogen en huidaandoeningen bij ons te melden', zegt Tobias. Informatie en updates zijn beschikbaar via de website van Royal GD.

'Dankzij een goed functionerende diergezondheidsmonitoring hebben we deze parvovirusvariant vroegtijdig in beeld en kunnen we snel en effectief handelen', zegt bestuurslid Evert Hendrikx van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). 'Op dit moment lijkt de impact voor een getroffen bedrijf niet groot te zijn. Maar de verschijnselen zijn vaak moeilijk herkenbaar, dus is het belangrijk om alert te zijn.'

Hendrikx adviseert varkenshouders bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts of de Veekijker van GD via het telefoonnummer (088) 2025555, optie 2 (varkenshouders, dierenartsen en andere erfbetreders). 'Voor alle infectieziekten geldt dat biosecuritymaatregelen belangrijk zijn om te voorkomen dat ze een bedrijf binnenkomen. Op de website van de Coalitie Vitale Varkenshouderij zijn verschillende hulpmiddelen te vinden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    21° / 14°
    5 %
  • Donderdag
    23° / 11°
    0 %
  • Vrijdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer