Voorstel bijdrage Diergezondheidsfonds rundvee hoger, pluimvee en varkens lager

De heffingen voor het Diergezondheidsfonds wijzigen in het voorstel van landbouwminister Femke Wiersma voor 2026 behoorlijk in vergelijking tot 2025. De tarieven voor pluimveehouders halveren bijna. Voor varkenshouders dalen de tarieven met ongeveer 20 procent. Schapenhouders betalen 5 procent meer, geitenhouders 7 procent meer en voor rundveehouders stijgen de tarieven met 15 procent.

Voorstel+bijdrage+Diergezondheidsfonds+rundvee+hoger%2C+pluimvee+en+varkens+lager
© Marcel Berendsen

Via het Diergezondheidsfonds worden de monitoring, crisisparaatheid en bestrijding van besmettelijke dierziekten in Nederland gefinancierd. Houders van dieren dragen via heffingen bij aan het fonds. Over de verdeling van de kosten zijn afspraken gemaakt in het Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten 2025-2029.

De totale ontwerpbegroting van het Diergezondheidsfonds voor 2026 bedraagt 38,1 miljoen euro. Daarvan is 22,5 miljoen euro bestemd voor de monitoring van dierziekten, 7,6 miljoen euro voor crisisparaatheid en 4,9 miljoen euro voor werkzaamheden in het kader van de bestrijdingsmaatregelen bij uitbraken.

Daarnaast is 3 miljoen euro gereserveerd voor overige kosten, zoals de Autoriteit Diergeneesmiddelen. Voor 2026 wordt op basis van de afspraken in het convenant van de veehouderijsectoren een bijdrage van 24,9 miljoen euro gevraagd. De resterende 13,2 miljoen euro komt van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.


Tekorten wegwerken bij runderen

Voor runderen stijgt de bijdrage omdat er saldotekorten uit het verleden moeten worden weggewerkt. Dit saldotekort is deels ontstaan in 2019 waardoor de heffing van runderen structureel een jaar achterloopt op de uitgaven. In 2025 is begonnen met het inlopen hiervan. Als gevolg van blauwtongdiagnostiek waren ook de uitgaven in 2024 hoger dan begroot, waardoor het saldotekort is toegenomen. Met ZuivelNL, stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) en LTO-vakgroep Vleesveehouderij is afgesproken om dit saldotekort verspreid over de komende twee jaar – 2026 en 2027 – aan te vullen door dit te verwerken in de heffingen.

Bij de tarieven voor runderen hebben ZuivelNL, SBK en LTO een andere verdeling afgesproken. De tarieven voor runderen ouder dan een jaar stijgen daarom procentueel wat sterker, terwijl de tarieven voor runderen jonger dan een jaar licht dalen.

Voor pluimvee, varkens, schapen en geiten is het saldo in het Diergezondheidsfonds op peil.


Daling voor varkens en pluimvee

Reden van de daling van de tarieven bij varkens is dat in 2025 nog een saldotekort van zo'n 1 miljoen euro is verwerkt in de tarieven. Eind 2025 wordt geen saldotekort meer verwacht voor de varkenssector waardoor de tarieven omlaag kunnen.

Ten opzichte van 2025 dalen de tarieven voor pluimvee met 45 tot 49 procent. Bij pluimvee is in 2025 zowel een saldotekort weggewerkt als de crisisreserve aangevuld. Door uitbraken van salmonella, mycoplasma en vogelgriep waren in de voorgaande jaren tekorten ontstaan. Die tekorten zijn in 2025 helemaal aangevuld. Dat betekent dat de tarieven in 2026 normaliseren. Daarbij wordt voor 2026 gerekend op niet meer dan vijf uitbraken van vogelgriep.

De internetconsultatie over het Diergezondheidsfonds is op 28 april gestart. Reageren kan tot uiterlijk 26 mei.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 7°
    10 %
  • Zondag
    12° / 7°
    5 %
  • Maandag
    15° / 5°
    5 %
Meer weer