Frans voedselagentschap waarschuwt voor risico's van sojaproducten
Om schadelijke gezondheidseffecten te voorkomen, zouden grootschalige cateraars als schoolkantines en bedrijfsrestaurants geen producten op basis van soja moeten serveren. Ook de productie- en verwerkingstechnieken van soja moeten op de schop.

Met die waarschuwing komt Anses, de Franse evenknie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Soja is een belangrijke bron van zogeheten isoflavonen, een stof die van nature in planten voorkomt en dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Bij overconsumptie kunnen toxische effecten ontstaan op het voortplantingssysteem, stelt Anses.
Isoflavonen komen van nature voor in peulvruchten en in groenten, maar hun gehalte is bijzonder hoog in bepaalde voedingsmiddelen die van soja worden gemaakt. De voedingsmiddelen die de meeste isoflavonen bevatten, zijn allemaal op basis van soja. Uit onderzoek van Anses blijkt dat de maximaal aanbevolen norm voor isoflavonen wordt overschreden bij 76 procent van de kinderen tussen 3 en 5 jaar oud die sojaproducten eten. Bij volwassenen gaat het om 47 procent.
Om te voorkomen dat overconsumptie van het stofje plaatsvindt, zouden sojaproducten in ieder geval moeten worden geschrapt uit het aanbod van cateraars, adviseert Anses. Fabrikanten en producenten kunnen bijdragen door landbouwkundige technieken en productieprocessen te implementeren waarmee ze de isoflavonenniveaus kunnen verlagen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 280MC (540rpm)
2018, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
Weidesleep 8mtr
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Vrijdag17° / 6°0 %
-
Zaterdag20° / 7°0 %
-
Zondag20° / 7°5 %