Melkveesector onderzoekt eigen krimpplan
De melkveesector werkt aan een eigen plan om onder het fosfaatplafond te blijven en zo een generieke korting te voorkomen. Dit plan behelst onder meer het opkopen van zo'n 100.000 koeien.

Over hoe dat opkopen moet gebeuren, voert de zogenoemde G7 – bestaande uit LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Dutch Dairymen Board, De Natuurweide, Agractie en Netwerk Grondig – intensieve gesprekken. Daaraan nemen ook de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Rabobank deel.
De G7 zoekt langs meerdere sporen naar mogelijkheden om de fosfaatexcretie te verlagen. Zo wordt gesproken over het verkleinen van de met nutriënten verontreinigde gebieden, het doorrekenen van gasvormige verliezen en het sturen op voeding met het voerspoor.
De vierde optie is een periodieke opkoop. 'Dit betekent dat er zo'n 100.000 koeien worden opgekocht', zegt voorzitter Erwin Wunnekink van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'De bijbehorende fosfaatrechten worden doorgehaald. Het idee is dat de boer die 20 of 30 procent van de koeien aanbiedt, de mogelijkheid krijgt om na een bepaalde periode de stal weer vol te zetten als hij of zij dat wil.'
Hoe en onder welke condities dit kan gebeuren, is nog onderwerp van discussie, zoals nog niets van dit plan in beton is gegoten.
Als er voldoende koeien op deze manier worden gekocht, kan de sector onder de fosfaatplafonds blijven. Daarbij vindt ook emissiereductie plaats in de 'stikstofdeken' en komt er enige verlichting op de mestmarkt. Al denkt Wunnekink dat het mestprobleem er niet mee wordt opgelost.
Financiering
Het plan is in de Tweede Kamer genoemd tijdens een debat over het mestbeleid. Coalitiepartijen VVD en NSC zijn voorstander en ook voor landbouwminister Femke Wiersma is het een 'serieuze overweging'. De financiering van zo'n tijdelijke productiepauze moet wel uit de sector zelf komen, vinden zij.
Het is de vraag wie dan de portemonnee trekt. Wunnekink merkt dat de meningen in de sector sterk verdeeld zijn. 'Ik heb het tijdens ledenbijeenkomsten gepeild. Daar blijkt dat boeren niet bereid zijn geld in te leggen om het mestprobleem op te lossen. Ze willen wel nadenken over manieren om een generieke korting te voorkomen. Maar de groep die buiten de generieke korting valt voelt er weinig voor om te betalen voor niet-grondgebonden collega's.'
Met Rabobank wordt bekeken of deelnemers een voordelige financiering kunnen krijgen als ze koeien afstaan. Wunnekink: 'Maar ook dat is nog in onderhandeling.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (WD) #692543
Gebruikt, € 6.966
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (BS) #692318
Gebruikt, € 4.148
-
New Holland T7.220 Auto Command
2014, P.O.A.
-
Steyr 6185 CVT
2014, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Zaterdag21° / 14°30 %
-
Zondag21° / 14°95 %
-
Maandag18° / 13°90 %