Melkveecongres: doelsturing met kpi's geeft kansen in de markt

De marktkansen voor de melkveehouderij kwamen vanmorgen tijdens het tweede melkveecongres op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) in Gorinchem veelvuldig langszij. Melkveehouders die sturen op kritische prestatie-inidicatoren (kpi's) gericht op bijvoorbeeld schoon water, een beter klimaat en meer biodiversiteit zullen hiervoor door de markt beloond moeten worden.

Sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank wees tijdens melkveecongres, georganiseerd door Nieuwe Oogst, LTO en RMV, op de verwachting van een afnemende groei van de melkproductie. 'Globaal komt er steeds meer druk op de mogelijkheden om te groeien. In Europa geldt dat niet alleen in Nederland. Ook Ierland is tekenend, waar derogatieperikelen de groei remmen. Alleen Polen heeft nog ruimte voor groei.'

Dekkers refereerde hierbij aan een prognose van Rabobank die in Europa tot 2035 een volumedaling van 7,4 miljard kilo melk voorspelt. 'Daarmee is de groei sinds 2010 ongedaan gemaakt.' Meest significant is de daling in Nederland, waar het melkvolume afneemt met 20 procent.

Rabobank verwacht dat het melkvolume ook wereldwijd onder druk komt te staan, terwijl de vraag naar zuivel blijft groeien. Uiteindelijk zal dit een trigger betekenen voor de melkprijzen.


Tekst gaat verder onder tweet.

Maar melkveehouders verdienen in de toekomst hun geld niet alleen met melk, stelde voorzitter Erwin Wunnekink van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Hij noemde ecosysteemdiensten voor schoon water, een beter klimaat en meer biodiversiteit. Want het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) mag dan van tafel zijn, de doelen staan overeind. Marktpartijen spelen daar al op in met kpi's in nieuwe melkstromen, rechtstreeks door directe afspraken in de keten.

'Het is actueel, vanaf 2025 moeten grote bedrijven inzichtelijk maken wat hun impact is op de omgeving. Ook zuivelverwerkers zullen moeten verantwoorden wat hun melk doet met de omgeving. Wat mij betreft geeft doelsturing met kpi's kansen in de markt. De beweging die dat op gang brengt duwt ons vanzelf naar de doelen van het NPLG', aldus Wunnekink.


Tekst gaat verder onder tweet.


Voorzitter Jan Derck van Karnebeek van Royal FrieslandCampina ziet die kansen ook. Hij liet cijfers zien van de CO2-voetafdruk van FrieslandCampina. Die nam tussen 2015 en 2023 af met 39 procent in productie en melktransport en met 28 procent op het boerenerf. Per kilo melk is de gemiddelde CO2-voetafdruk van Nederlandse melkveehouders half zo laag als het wereldwijde gemiddelde.

FrieslandCampina betaalde boeren dit jaar al 245 miljoen euro voor prestaties op het vlak van klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. 'We moeten boeren in balans met de planeet. De beste manier om daar het fundament voor te geven is een toonaangevende melkprijs. Dat is cruciaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    10° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 9°
    10 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    10 %
Meer weer