Provincie Drenthe helpt PAS-melders met subsidies
PAS-melders en andere veehouderijen in Drenthe zonder vergunning kunnen intekenen op drie regelingen die mogelijk een oplossing bieden in hun situatie. Ze kunnen ofwel met subsidie hun stikstofuitstoot verder terugbrengen, ofwel hun bedrijfsactiviteiten aanpassen, zodat die binnen de referentievergunning passen of hun bedrijf verplaatsen naar een locatie waar een ruime vergunning aanwezig is.
Gedeputeerde Staten van Drenthe zeggen dat in antwoord op vragen van de VVD-fractie. 'De legalisatie van PAS-melders heeft onze hoogste prioriteit binnen de stikstofaanpak. Dit komt voort uit de bijzondere positie waarin PAS-melders zich bevinden: zij opereerden destijds in goed vertrouwen onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarbij werd aangenomen dat zij legaal konden blijven draaien zonder vergunning, mits zij een melding maakten', schrijven Gedeputeerde Staten.
Een andere mogelijke oplossing, bedrijven meer stikstofruimte bieden via extern salderen, zit er voorlopig niet in, blijkt uit het commentaar van Gedeputeerde Staten. 'Pas zodra er een geborgd maatregelenpakket komt dat garandeert dat verdere verslechtering van de natuur wordt voorkomen, kan extern salderen weer een mogelijkheid bieden.'
Nader onderzoek
Tot die tijd kijkt het provinciebestuur naar de drie regelingen en vindt nog nader onderzoek plaats naar de mogelijkheid om enkele PAS-melders te voorzien van een passende ecologische beoordeling.
Hierbij gaat het om de zeven agrarische bedrijven in Drenthe waar een beroepszaak over loopt van de milieubeweging. Voor deze bedrijven wordt gekeken of hun activiteiten alsnog kunnen worden gelegaliseerd zonder dat de natuurdoelen in gevaar komen. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment heeft gevraagd om handhaving door de provincie op het ontbreken van een geldige natuurvergunning.
Uit dossier gehaald
Drenthe kent 120 veehouderijen die een melding hebben gedaan in het kader van het PAS. Daarvan komen er 64 in aanmerking voor legalisatie en 11 PAS-melders worden niet meegenomen in het legalisatieprogramma. Van 46 PAS-melders wordt nog onderzocht of zij voldoen aan de voorwaarden. 5 bedrijven zijn uit het dossier gehaald omdat ze zijn aangekocht of geen stikstofruimte meer nodig hebben, doordat de bedrijfsactiviteiten zijn beëindigd of omgeschakeld op een andere activiteit.
Dit najaar begint Drenthe bovendien met een stikstofbank, specifiek gericht op het helpen van PAS-melders. Op deze bank worden door de provincie aangekochte stikstofrechten geplaatst.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers Dales JD-38
2018, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900M
Gebruikt, P.O.A.
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
Stiga GYRO 500-E
2023, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Dinsdag8° / 3°20 %
-
Woensdag5° / 0°20 %
-
Donderdag9° / 0°95 %