Verwachte uitbreiding van 1.000 hectare miscanthus in 2025

Dutch Plant Force, Mammoetgras Wereldwijd en GreenDutch zetten gezamenlijk in op een uitbreiding van de teelt van mammoetgras in Nederland, België en Frankrijk. Ze verwachten dat er dit jaar nog circa 175 hectare wordt aangeplant en gecertificeerd. Voor 2025 rekenen ze op een areaaluitbreiding van 1.000 hectare.

Verwachte+uitbreiding+van+1%2E000+hectare+miscanthus+in+2025
© Dutch Plant Force

De drie organisaties melden dat ze strategisch gaan samenwerken om mammoetgrasprojecten op te schalen in Nederland en Europa. De samenwerking draagt volgens Dutch Plant Force, Mammoetgras Wereldwijd en GreenDutch bij aan innovatieve oplossingen voor langdurige CO2-opslag in de bodem en het gebruik van biobased materialen in de bouwsector.

Mammoetgras Wereldwijd werkt samen met het Franse bedrijf SCEA van Heel aan de realisatie van een aanplant van 585 hectare mammoetgras in het Franse Beaulieu dit najaar. Doel is om de aanplant jaarlijks met 1.000 hectare uit te breiden. Volgens de samenwerkende organisaties overtreft mammoetgras olifantsgras, ofwel miscanthus, in alle opzichten: het groeit sneller, wordt hoger en levert bijna een dubbele opbrengst van droge stof per hectare.



Transitie naar duurzamere economie

Mammoetgras kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld biobrandstoffen, biobased bouwmaterialen, papierproductie en boxstrooisel. Volgens Hein Stam van Dutch Plant Force kan mammoetgras van belang zijn in de transitie naar een duurzamere economie. 'We zijn verheugd daarin samen te kunnen werken met GreenDutch.'

Open Natural Carbon Removal Accounting (Oncra) gaat de certificering van de projecten van GreenDutch uitvoeren. De CO2-certificaten zijn beschikbaar voor zowel bedrijven als overheden. Toon Branbergen van GreenDutch vindt de samenwerking met Dutch Plant Force een belangrijke stap om impact te maken en schaal te kunnen creëren voor partners en klanten. 'De fase van pilots zijn we voorbij.'


Daarnaast gaat ook het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zich inzetten om koolstofcertificaten van de teelt van vezelgewassen te stimuleren, ten behoeve van biobased materialen voor de bouw. Dit doet het ministerie via het Nationaal Groenfonds. In 2025 gaat het Nationaal Groenfonds koolstofcertificaten inkopen. Ook mammoetgras is hierin opgenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 7°
    5 %
  • Zaterdag
    10° / 7°
    20 %
  • Zondag
    9° / 6°
    95 %
Meer weer