Senegal opent grenzen voor importuien

Senegal heeft zijn grenzen geopend voor importuien. Voor de uiensector is dat belangrijk, want het West-Afrikaanse land is al jaren de belangrijkste klant voor Nederlandse uien.

Senegal+opent+grenzen+voor+importuien
© Anton Dingemanse

In augustus is de grens een paar dagen open geweest omdat het lokale aanbod op dat moment niet toereikend was voor de lokale uienmarkt. Daarna ging de grens weer dicht om de lokale productie te beschermen tegen goedkopere import.

Nu is de markt echt open voor de importuien. Dat geeft exporteurs de kans om dat land tot in januari volgend jaar te voorzien van uien. Importbedrijven in Senegal roepen Nederlandse exporteurs op om het voorlopig rustig aan te doen wat de afzet richting Senegal betreft. De lokale importeurs zijn bang dat de markt anders wordt overspoeld met uien en dat zou hun markt verpesten.



Ondertussen was er al een boot vol uien onderweg naar Senegal. De grens gaat dus net op tijd open voor deze vracht. Maar dat zijn niet de enige uien die nu ineens op de markt komen. Op de kade in de havens van Senegal staan ook nog flink wat containers te wachten die in de afgelopen weken al die kant op zijn gestuurd.

Volgens voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis is in de eerste negen weken van dit seizoen 19.429 ton uien naar Senegal verscheept. Dat is 12 procent van de totale Nederlandse uienexport. Dat geeft wel aan dat Senegal belangrijk is voor de Nederlandse uienexport.


In 2023 weken eerder open

Vorig jaar gingen de grenzen van Senegal weken eerder open voor importuien. Toen gingen er in de eerste negen weken van het seizoen ondanks de hogere prijzen bijna een keer zoveel uien die kant op: ruim 37.500 ton. Het land had daarmee in dezelfde periode van vorig jaar een aandeel van 22 procent in de totale Nederlandse uienexport.


• Bekijk de actuele marktprijzen voor gele en rode uien

Uien zijn in Senegal belangrijk onderdeel van het dagelijkse voedsel. Het land telt net als Nederland zo'n 18 miljoen inwoners. In totaal eten de Senegalezen zo'n 1.000 ton uien per dag. Dat biedt Nederland de mogelijkheid om in een half jaar tijd zo'n 170.000 ton uien naar dit West-Afrikaanse land te exporteren.

Senegal is al jaren de grootste afnemer van Nederlandse uien. Alleen in het seizoen 2021-2022 werd het land overtroffen door een andere grote afnemer uit West-Afrika: Ivoorkust. Dat land is dit seizoen tot nog toe de grootste afnemer van Nederlandse uien met een totale hoeveelheid van ruim 33.000 ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    10° / 6°
    50 %
  • Dinsdag
    14° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer