Libramont; buitenbeurs met bier en blubber

De 88ste editie van de Foire de Libramont, een van de grotere Belgische machinebeurzen, had als buitenbeurs flink te maken met de weerelementen. Door heftige regen moesten auto’s de ene dag van de onverharde parkeerplaatsen worden gesleept, met veel blubber en sporen tot gevolg.

Libramont%3B+buitenbeurs+met+bier+en+blubber
© Frits Huiden

Prachtig weer de volgende dag zorgde voor een stroom bezoekers die door de inmiddels afgesloten parkeerplaatsen een verkeerschaos veroorzaakte. De federale politie reguleerde de situatie met inzet van agenten op de motor en in de helikopter. Ondertussen genoten de bezoekers van alles wat op een gemiddelde boerderij maar nodig kan zijn.

Ruim 700 exposanten tonen op een groot terrein niet alleen de nieuwste machines. Er is ook ruimte voor 2.800 dieren op veekeuringen en paardenconcoursen. Zaken als 4WD-rijden, hoefsmederij, wijnbouw, bosbouw, tuinaanleg tot aan prullaria en huisraad aan toe zijn er ook te zien. Zo compleet en gemêleerd als Libramont zijn maar weinig beurzen. Door de vele gezellige drank- en eetgelegenheden doet het bijna aan als een festival.


Meerdaags gezinsuitje

Niet gek dat een behoorlijk deel van de ruim 200.000 bezoekers – tot 5 keer meer dan de Nederlandse Agrotechniek Holland – als gezinsuitje meerdere dagen naar de beurs komen. Voor mechanisatie waren er geen grote primeurs maar wel veel machines die na introductie nu eens in het echt waren te zien.

Dat kon onder andere bij de Mecanic Show waar machines in een soort stadion een rondje rijden. Daar komt een keur aan machines in de ring zoals de breedste gedragen schudder van Kuhn met tweeelementsrotorhark met pick-up om het zwad te lichten.


Deze Kuhn schudder is met een werkbreedte van 13 meter de breedste gedragen schudder op de markt
Deze Kuhn schudder is met een werkbreedte van 13 meter de breedste gedragen schudder op de markt © Frits Huiden

Door de ring trok ook de combinatie van Fliegl waarbij een in de modder slippende JCB Fasttrac in hondengang reed met daarachter een tank met knikdissel zodat geen enkel wiel in hetzelfde spoor hoeft te rijden en zo de bodem kan sparen. Mede door de blubber leverde Libramont een mooie show op.


Poolse schijveneg

Het Poolse merk Landstal is weinig op buitenlandse beurzen te zien, maar heeft een breed productgamma, blijkt op de Libramont.

Landstal bouwt cultivatoren met grote ganzenvoettanden en nalooprol en een breed gamma schijveneggen. Deze zijn er zowel in gedragen als getrokken uitvoering van 3 tot 6 meter breed.


De schijveneg van het Poolse merk Landstal is te krijgen met vele opties en zowel gedragen als halfgedragen.
De schijveneg van het Poolse merk Landstal is te krijgen met vele opties en zowel gedragen als halfgedragen. © Frits Huiden

De BT 300 tweebalksschijveneg is optioneel uitgevoerd met een hydraulisch verstelbare spijlenrol voor de diepte instelling van de schijven. De 3 meter brede eg weegt 1.320 kilo en kan met zijn 24 schijven van elk 56 centimeter diameter tot 14 centimeter diep werken. Schijven met een diameter van 61 centimeter zijn ook te krijgen. Optioneel zijn ook nalooptanden en led-verlichting.


Camera’s in de bumper

De Franse fabrikant Magsi bouwt camera's die met een pin zijn te koppelen aan de voorzetbumper.
Magsi bouwt voorzetstukken voor shovels, voorladers en verreikers. Nieuw is dat multifrontgewichten die ook dienst doen als verlichte voorzetbumper voorzien zijn van een veiligheidscamera voor kruisend verkeer.


Op het Multigewicht van het Franse Magsi is een camera te koppelen om het verkeer op drukke kruispunten aan te zien komen vanuit de cabine.
Op het Multigewicht van het Franse Magsi is een camera te koppelen om het verkeer op drukke kruispunten aan te zien komen vanuit de cabine. © Frits Huiden

Magsi gebruikt daarvoor het AMS Visio Max-camerasysteem dat bestaat uit twee camera’s en een scherm in de cabine. Daarmee is het verkeer op een kruising van zowel links als rechts te zien. Handig detail is dat beide camera’s op een frame zijn gemonteerd en daarmee direct via een pin in de trekbek zijn te plaatsen. Zo zijn de camera’s na gebruik snel op te bergen. Het systeem kost bij Magsi 1.353 euro.


Microwindturbines op ijzeren boom

Het Belgische Aeroleaf bouwt microwindturbines die draaien om een verticale as en via magneten riemen of tandwielen overbodig maken. De Aeroleaf is met vele anderen te monteren in een mast zodat het geheel optisch lijkt op een boomstructuur en daarmee een meer natuurlijke uitstraling moet hebben. De turbines kunnen windstoten hebben tot 50 meter per seconde.


Frontmaaier met kneuzer van Samasz

Samasz heeft met de PerfectCut XDF 351 SH een nieuwe frontmaaier in huis met een nieuw uiterlijk en getrokken ophanging. De bodemontlasting van de maaibalk verloopt niet via spiraalveren maar op hydrauliek. De maaier met kneuzer is doordacht met strakke afwerking, breedteborden en diverse vetnippels die zijn gecentraliseerd via leidingwerk.


Schuitemaker bouwt ook een opraapwagen met beweegbare voorwand om meer gras te kunnen laden en de vracht makkelijker te kunnen lossen.
Schuitemaker bouwt ook een opraapwagen met beweegbare voorwand om meer gras te kunnen laden en de vracht makkelijker te kunnen lossen. © Frits Huiden


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer