Uienafzet op West-Afrika voorlopig zonder Senegal
Voor de Nederlandse uienexport vormt West-Afrika direct aan het begin van het seizoen de belangrijkste bestemming. Dat terwijl de export het voorlopig nog zonder Senegal moet doen. Vorig jaar was dat land juist vroeg al aan de markt.
De uienexport kwam in de eerste week van het nieuwe seizoen (de eerste week van juli; week 27) in hetzelfde tempo uit de startblokken als vorig jaar. Zo'n 6.000 ton werd aan bijna vijftig verschillende bestemmingen uitgeleverd. De belangrijkste afnemer is Groot-Brittannië met ruim 1.400 ton. Dat is direct ook de grootste tegenvaller in vergelijking met vorig jaar, want toen importeerden de Britten in week 27 al 2.600 ton.
Verder valt op dat een aantal West-Afrikaanse landen nadrukkelijker aan de markt is dan een jaar geleden. Ivoorkust en Guinee importeerden elk al zo'n 800 ton. Sierra Leone nam in de eerste week van 2024-2025 ruim 600 ton af. De afzet naar deze drie landen is daarmee 1.600 ton groter dan in dezelfde week vorig jaar. Dat compenseert daarmee ruimschoots de terugval in de afzet naar Groot-Brittannië.
Grote afwezige in de exportbestemmingen is op dit moment Senegal. De verwachting is dat dat vooralsnog zo blijft. Het schijnt dat de uienmarkt in Senegal niet zo best loopt. De mensen hebben geen geld en de kwaliteit van de uien heeft te lijden onder het hete weer.
Bewaring met 30.000 ton uien
Bovendien heeft een Indisch bedrijf daar een bewaring met Nederlandse technieken gebouwd voor de opslag van zo'n 30.000 ton uien. Die uien mogen pas op de markt komen, als de andere lokaal geteelde uien zijn geruimd. De verwachting is dat het Indische bedrijf in de komende week of de week erop de deuren van de bewaring mag openen.
Pas als de uien uit die bewaring op zijn, schakelt Senegal over op import. De uien in de opslag van het Indische bedrijf zijn in mei al gerooid. De kwaliteit daarvan lijkt goed en die uien zullen dan ook snel een plek in de markt vinden. Al neemt de afzet van zo'n grote hoeveelheid algauw zo'n drie weken in beslag.
Voor de Nederlandse uienexport betekent dit dat Senegal dit jaar pas in de loop van september de toegang zal openen voor importuien. Dat is veel later dan vorig jaar. Toen kwam de import zo'n vijf weken eerder op gang dan normaal. In 2023 ging in de eerste week van augustus (week 31) al een boot vol uien richting Senegal. In de vier weken daarvoor afgaand had het land al 5.500 ton uien afgenomen.
Een op de zes uien
Voor Nederlandse uiensector is Senegal al een aantal jaren de belangrijkste klant. Vorig jaar importeerde het West-Afrikaanse land in totaal 170.000 ton Nederlandse uien. Een op de zes uien die vorig seizoen de wereld in werden gestuurd, had de haven van Senegal als bestemming.
Dat cijfer oogt nog indrukwekkender als rekening wordt gehouden met de periode waarin Senegal aan de markt is. Van de 52 weken dat een seizoen duurt, is Senegal er maar 25 tot 30 open voor de Nederlandse uien. Dat heeft te maken met het feit dat het land zijn grenzen sluit als de lokale uien op de markt komen. Dat doet het land om de eigen uienteelt te beschermen.
De Nederlandse uienverkopers hebben voorlopig maar af te wachten op het moment dat Senegal beslist dat de markt open kan. Vooralsnog is het aanbod mede door het wisselvallige weer beperkt. Daarmee blijft de markt redelijk in balans. De vroegste plantuien zijn al geruimd, maar de grote massa van deze uien moet nog komen. Dat kan snel gaan, als de verwachting van droog en warm weer volgende week uitkomt.
Het prijsniveau van de uien die in de komende drie weken van het land komen, schommelt tussen de 18 en 20 cent per kilo. Incidenteel worden ook zaken gedaan op 16 en 17 cent per kilo. Wat dit gaat betekenen voor de zaaiuien, is nog niet te zeggen. De eerste zaaiuien worden begin augustus geoogst.
Kwaliteit en kilo's
Maar over kwaliteit en kilo's van de zaaiuien durft men nog geen zinnig woord te zeggen. De maand augustus is daarin bepalend. Zeker in een jaar waarin de gewassen wat later zijn. Tot nog toe hebben de uien goed kunnen groeien. Het wortelstelsel heeft continu in een vochtige omstandigheid water en voedingsstoffen kunnen opnemen.
Zodra het droog en misschien heet wordt, kan dat beperkte wortelstelsel desastreus uitwerken op de kilo's. Dus wat de kilo’s betreft zijn de gewassen gebaat bij het weer zoals we dat in de afgelopen weken hebben gehad. Maar wat de kwaliteit betreft hebben de uien juist mooi en droog weer nodig. Wat dat betreft kan het dit jaar wat kilo's en kwaliteit betreft nog alle kanten opgaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota M110GX
2014, € 38.000
-
Lely Splendimo 320FC
2018, P.O.A.
-
Lely Lotus 1020 Profi
Gebruikt, P.O.A.
-
Alltrec Professionele zitmaaier / tuintrekker 4810T (HG) #21051
Gebruikt, € 62.500
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Weer
-
Zondag19° / 7°10 %
-
Maandag20° / 10°30 %
-
Dinsdag21° / 11°10 %