College Boer met Sybrand Bouma: 'Biologisch-dynamisch is groot kijken'

Voorzitter Sybrand Bouma van De Natuurweide gaat in deze aflevering van College Boer op Aeres MBO Dronten Warmonderhof met studenten in gesprek. De biologische veehouder roept het regulier agrarisch onderwijs en de hele melkveehouderij op de blik te verruimen: 'Kijk eens niet altijd weer in diezelfde banen. Maak het groter en dan zie je de oplossingen.'

Tijdens de agrarische opleidingen word je volgens Bouma meer gevormd als manager. 'Er wordt vergeten dat je veel breder moet kijken dan cijfers.' Hij erkent dat iedere ondernemer een boterham moet verdienen. Maar als je er puur cijfermatig naar kijkt, loop je het risico voorbij te gaan aan je intuïtie. 'Als er in de natuur nou iets nooit waar is, is dat het altijd hetzelfde is.' Hij zegt dat het mogelijk is om bijna impulsief te opereren. 'Dat is soms een heel gevaarlijk woord, impulsief. Maar ik hou ervan.'

De voorzitter van De Natuurweide, de belangenvereniging voor biologische melkveehouders, geeft de jonge toehoorders dan ook mee om vooral na te denken over hoe ze zichzelf zien. 'Waar sta je met je bedrijf en hoe maak je je bedrijf zo efficiënt mogelijk op deze locatie?'

Bekijk hieronder een overzicht van deze aflevering:

 • Introductie van biologisch melkveehouder Sybrand Bouma

 • Hij wil dat opleidingen meer samenwerken met de biologische sector

 • Hoe is hij erbij gekomen om over te schakelen op biologisch?

 • De gangbare landbouw kijkt volgens Bouwma te veel naar de cijfers

 • Hoe ziet het er in de praktijk uit als je minder focust op cijfers?

 • Welk belang hebben biologische boeren bij het mestplan?

 • Wat is Bouma's kijk op het fosfaatprobleem en welke oplossingen ziet hij?

 • Hoe krijgt de biologische melkveehouder jongeren mee in zijn denkpatroon? 

 • Hoe was het voor Bouma om in 1985 voor biologisch te gaan?

.

College Boer is een live-event waarin studenten onder leiding van moderator en Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo aan een gastboer hun vragen kunnen stellen. Het wordt opgenomen en uitgezonden via YouTube en nieuweoogst.nl als televisie-uitzending en podcast. Deze aflevering met Coen van den Bighelaar is opgenomen bij Aeres Hogeschool in Dronten. Bekijk alle uitzendingen op nieuweoogst.nl/collegeboer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer