POV presenteert circulaire ambities voor varkenshouderij

Voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij heeft de circulaire ambities voor de varkenshouderij gepresenteerd. Dit gebeurde vorige week tijdens de lancering van de Monitor Duurzaam Diervoeder die Nevedi samen met het landbouwministerie ontwikkelde.

POV+presenteert+circulaire+ambities+voor+varkenshouderij
© Marcel Berendsen

De presentatie deed Verriet samen met directeur Huub Fransen van voerbedrijf Fransen-Gerrits. De eerste ambitie die werd benoemd, is het verlagen van de CO2-uitstoot van diervoer voor varkens. Het doel is de uitstoot met 40 procent te verlagen in 2030, ten opzichte van 2018. Dit moet worden bereikt door de teelt van grondstoffen te verduurzamen, gebruik te maken van ontbossingsvrije grondstoffen, energiebesparing en het inzetten van groene energie voor de productie en het transport.

De producentenorganisatie wil toe naar 100 procent ontbossingsvrije soja en palm in 2025. En efficiënter gebruik van restproducten en grondstoffen die niet geschikt zijn voor de humane consumptie, voor een circulair voedselsysteem. De ambitie is om het gebruik van deze producten tot 2030 op 85 procent te handhaven. Tot slot wil de varkenssector het percentage grondstoffen van Europese afkomst bevorderen.


Varken als kringloopdier

Circulariteit en de inzet van reststromen in varkensvoer zijn al langer een belangrijk aandachtspunt van de POV. Volgens voorzitter Verriet is het varken een kringloopdier. 'Laagwaardige eiwitten in reststromen worden door het varken omgezet in hoogwaardige eiwitten', geeft ze als voorbeeld. Het inzetten van reststromen heeft invloed op veel thema's die spelen in de varkenshouderij, zoals klimaat, dierenwelzijn, diergezondheid, emissies en geur.

De Monitor Duurzaam Diervoeder van Nevedi omvat vier belangrijke thema's: klimaat, biodiversiteit, circulariteit en Europese oorsprong. De ambities van de POV, Nevedi en de varkenssector komen hierdoor overeen. Deze thema's worden door de monitor gescoord op kritische prestatie-indicatoren (KPI's).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer