Nevedi presenteert monitor voor duurzaam veevoer

De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) heeft deze week de Monitor Duurzaam Diervoeder gepresenteerd. Deze monitor geeft inzicht in welke mate veevoer duurzamer wordt op basis van de kritische prestatie-indicatoren (KPI's) klimaat, biodiversiteit, circulariteit en regionale herkomst.

Nevedi+presenteert+monitor+voor+duurzaam+veevoer
© Twan Wiermans

Volgens directeur Henk Flipsen van Nevedi is een lang en intensief traject afgelegd dat begon met de vraag: wat is duurzaam diervoer? De gesprekken daarover begonnen nog voor de gesprekken over het landbouwakkoord van het vorige kabinet. Nadat dat in juni vorig jaar mislukte, gingen de gesprekken met ketenpartners en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verder. Die gesprekken leidden uiteindelijk tot vier KPI's die de basis zijn van de Monitor Duurzaam Diervoeder. 'We hebben duurzaamheid meetbaar en kwantificeerbaar gemaakt', legt Flipsen uit.

De Nevedi-directeur noemt de monitor een thermometer, die de komende jaren op objectieve wijze weergeeft hoe duurzaam diervoeder is. In 2018 heeft de Europese Commissie de internationale rekenstandaard voor veevoer vastgesteld: PEFCR Feed. Voor de Monitor Duurzaam Diervoeder geldt dat jaar als nulmeting. Flipsen verwacht dat de eerste meting die gaat over 2022 in september wordt afgerond. De duurzaamheid van het veevoer in 2018 is dan vergelijkbaar met die in 2022.


Trendmatige ontwikkelingen

Begin volgend jaar wordt opnieuw gemeten, dan over 2024. 'Vanaf dat moment worden de KPI's jaarlijks vastgesteld. We brengen zo trendmatige ontwikkelingen in beeld die weer inzicht geven in het behalen van doelen en/of de effecten in beeld brengen van gekozen marktinitiatieven', legt de Nevedi-directeur uit.

Met de pluimveesectoren vlees en ei, de kalversector en de varkenssector zijn afspraken gemaakt over de te realiseren ambities in 2030. Met de zuivelsector sluiten die doelen aan op ambities van de Duurzame Zuivelketen. Flipsen spreekt zowel over ambities als over 'serieus bedoelde richtingen'. 'De gestelde doelen hebben impact als het gaat om bijvoorbeeld kostprijs, wat de markt wil en de haalbaarheid. Daar moet je naar blijven kijken en vertalen naar markten die daarvoor willen betalen.'


Finetunen per bedrijf

De complexiteit van vee houden wordt groter, constateert de Nevedi-directeur. 'Een lage carbon footprint in het voer betekent niet automatisch een lage footprint in het vlees of de melk.' Het gaat over finetunen per bedrijf. Als voorbeeld noemt Flipsen een melkveehouder die zijn koeien hoog verteerbaar fosfor wil voeren, zodat hij minder mest hoeft af te voeren. Een rekensom van kosten en baten. De Nevedi-directeur verwacht dat dat in de toekomst veel meer dan nu aan de orde is.

Vanuit de aanwezige ketenpartijen werd tijdens de presentatie van de Monitor Duurzaam Diervoeder richting overheid gewezen op het belang van een gelijk speelveld in Europa en op werken met doelvoorschriften. 'Als de bewegingsruimte er is, kunnen goed ondernemerschap en het grote innovatieve vermogen van de bedrijven echt het verschil maken in de markt', vindt Huub Fransen van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits.

Nevedi en de ketenpartijen buigen zich na de zomer over het implementeren van de monitor in de duurzaamheidsagenda van de verschillende sectoren. Flipsen: 'Het laaghangende fruit is nu wel zo'n beetje geplukt. Versnelling in meer duurzaam veevoer als het bijvoorbeeld gaat om klimaat en circulariteit moeten echt wel komen uit innovaties zoals nieuwe reststromen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer