Hongarije zet in op groter concurrentievermogen boeren en tuinders

Het concurrentievermogen van agrarisch ondernemers staat het komende halfjaar centraal ??in de landbouw- en visserijraad van de Europese Unie. Dat blijkt uit het werkprogramma van EU-voorzitter Hongarije.

Hongarije+zet+in+op+groter+concurrentievermogen+boeren+en+tuinders
© Jasper Schel

Een sterke agrofoodindustrie en bescherming van de Europese voedselvoorziening staan hoog op de agenda van de Hongaren. Verder bouwt de nieuwe EU-voorzitter voort op de uitkomsten van de strategische dialoog over de toekomst van de Europese landbouw. Die is begin dit jaar gestart, op initiatief van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Bij alles wat er aan besluitvorming ter tafel komt, predikt Hongarije het wederkerigheidsbeginsel. Oftewel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Hongarije wil bespreken hoe directe betalingen (hectarepremies) en plattelandsontwikkelingssubsidies binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) het concurrentievermogen van boeren en de voedselvoorziening het effectiefst vergroten. Daarnaast wil de EU-voorzitter zowel jonge bedrijfsopvolgers helpen, als het traditionele plattelandsleven in ere houden. Dit zijn voorwaarden om de landbouwproductie op peil en het platteland levendig te houden.


Ongekend aantal uitdagingen

De Europese landbouw heeft volgens Hongarije waarschijnlijk nog nooit met zoveel uitdagingen te maken gehad als nu. 'Buitengewone weersomstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering, hoge productiekosten, opkomende plant- en dierziekten', zo staat in het werkprogramma. 'Ook de gevolgen van oorlogen, haperende mondiale toeleveringsketens en de toenemende grootschalige import uit niet- EU landen zorgen voortdurend voor druk op de Europese landbouwsector'.

Tezamen met een groeiend aantal strenge productie-eisen en administratieve lasten, brengt dit agrarisch ondernemers in een lastige positie. 'Boeren hebben antwoorden nodig', stelt Hongarije. 'Daarom starten we discussies over de manier waarop we een concurrerend, crisisbestendig, duurzaam, boervriendelijk en op kennis gebaseerd Europees voedselsysteem kunnen creëren.'

Regionale samenwerking is volgens de Oost-Europese lidstaat 'van cruciaal belang in het tegengaan van crises door grensoverschrijdende dier- en plantenziekten'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer