Europese Commissie trekt beurs voor boeren na noodweer

De Europese Commissie heeft dinsdag 77 miljoen euro gereserveerd om boeren in Oostenrijk, Tsjechië en Polen te ondersteunen die onlangs vorst- en hagelschade hebben geleden. Het gaat om bedrijven in de de fruit-, groente- en wijnsector. Er is ook geld voor Portugese wijnproducenten die te maken hebben met ernstige marktverstoringen.

Europese+Commissie+trekt+beurs+voor+boeren+na+noodweer
© Hans Prinsen

De voorstellen van de Europese Commissie zijn door de lidstaten geaccepteerd. Het gaat om 10 miljoen euro voor Oostenrijk, 15 miljoen euro voor Tsjechië, 37 miljoen euro voor Polen en 15 miljoen euro voor Portugal. Deze landen kunnen besluiten deze EU-steun met maximaal 200 procent aan te vullen met nationale fondsen.

In het voorjaar van dit jaar werden Tsjechië, delen van Oostenrijk en delen van Polen getroffen door ongekende vorst die, na ongewoon milde temperaturen in maart, grote gevolgen had voor boomgaarden en wijngaarden. In Polen werd extra schade veroorzaakt door hagel. De schade in de gebieden is aanzienlijk. Als gevolg daarvan is de economische levensvatbaarheid van de getroffen landbouwbedrijven in gevaar.

Oostenrijk, Tsjechië en Polen moeten de Europese Commissie op de hoogte stellen van de details van de uitvoering van de maatregelen. Dan gaat het vooral om de criteria die worden gebruikt om de individuele steun te berekenen, de beoogde impact van de maatregel, de evaluatie ervan en de maatregelen die worden genomen om concurrentieverstoring en overcompensatie te voorkomen.


Portugese wijn

Ondertussen lijden wijnproducenten in Portugal onder marktonevenwichtigheden die kunnen uitmonden in een langdurige en bredere crisis. De huidige ongekende voorraadopbouw in Portugal wordt veroorzaakt door een daling van de verkoop van rode wijn in combinatie met een toename van de productie vorig jaar. Portugal was in 2023 de lidstaat met de hoogste productietoename in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het steunpakket dat door de Europese Commissie is gepresenteerd, financiert crisisdestillatie in dit land om een ??deel van de nu overtollige volumes weg te werken en de markt weer in evenwicht te brengen. Om concurrentieverstoring te voorkomen, mag de door destillatie verkregen alcohol alleen worden gebruikt voor industriële doeleinden, zoals desinfectie, farmaceutische en energiedoeleinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer