2024 wordt geen topjaar voor peren in Europa

Nu het seizoen vordert, worden langzaam de oogstprognoses voor peren duidelijk. In Nederland wordt een gemiddeld jaar verwacht, terwijl in een aantal belangrijke perenlanden, waaronder België, wordt gerekend op een kleinere oogst dan vorig jaar.

2024+wordt+geen+topjaar+voor+peren+in+Europa
© Ger Loeffen

België gaat vooralsnog uit van een 30 procent lagere oogst en Spanje van 14 procent minder peren. In Frankrijk (+28 procent) en Portugal (+15 procent) wordt juist een grotere oogst voorspeld. In Italië wordt wel herstel verwacht na het uitermate slechte perenjaar 2023. Maar ook dit jaar wordt het geen al te grote oogst.

De cijfers zijn vorige week gepresenteerd op het congres Interpera in het Portugese Obidos. Namens Nederland was marktdeskundige Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis daar aanwezig. 'In Italië is alleen al in het vorige jaar het areaal peren met 4.000 hectare gedaald. Dus er kunnen wel meer peren groeien aan de bomen, maar wat je niet hebt aan areaal, kan ook niet worden geoogst worden', stelt hij.

In Nederland zijn er nog geen officiële cijfers. Op 23 juli komt de oogstramingscommissie bijeen met deskundigen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), GroentenFruit Huis, Nederlandse Fruittelers Organisatie en Delphy. De laatste partij is druk bezig met tellen en CBS levert de areaalcijfers. Vervolgens worden op 8 augustus de EU-cijfers per lidstaat gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de World Apple and Pear Association in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.


Geen volle oogst

Van den Berg: 'De potentiële oogst wordt dit jaar zeker niet gehaald. In 2023 plukten telers 1,7 miljard kilo peren, terwijl in voorgaande jaren sprake was van een oogst van 2 miljard kilo of meer. Een volle oogst wordt zeker niet verwacht. In Nederland gaan we uit van een gemiddelde oogst. Dat is waarschijnlijk vergelijkbaar met vorig jaar of een iets kleinere oogst.'

Hoe later in het jaar, hoe preciezer de voorspelling wordt. Na de cijfers van 23 juli wordt er in het najaar nog een nameting gedaan door dezelfde partijen. 'Deze werkwijze hanteren we al een aantal jaren en geeft een goed beeld', zegt de marktdeskundige.

De Interpera-deelnemers waren volgens Van den Berg optimistisch over de afzet voor komend seizoen, maar er zijn ook zorgen over het klimaat en de dalende consumptie. In het afgelopen seizoen daalde de perenconsumptie in vrijwel alle EU-landen, mede door een lagere oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer