Provincie Utrecht trekt kwart miljoen uit voor agroforestry

Utrecht stelt dit jaar 250.000 euro beschikbaar voor het aanleggen van agroforestry, ofwel boslandbouw. Alle grondeigenaren in de provincie die actief zijn in de landbouwsector en in het bezit zijn van grond met een agrarische functie, kunnen de subsidie aanvragen.

Provincie+Utrecht+trekt+kwart+miljoen+uit+voor+agroforestry
© Han Reindsen

De subsidie voor plantmateriaal en het aanplanten bedraagt maximaal 75 procent van de subsidiabele kosten, tot een maximum van 20.000 euro. Aanvragen kan tot en met 31 december 2024. Het is sinds dit jaar verplicht om, naast het indienen van de aanvraag, ook een projectplan aan te leveren. Als de aanvrager al een vergoeding heeft ontvangen bij een soortgelijke regeling, kan het subsidiebedrag lager uitvallen.

De regeling ondersteunt de ambitie uit het strategisch bosbeleid van de provincie Utrecht om voor 2040 300 hectare agroforestry te realiseren, waarvan 75 hectare voedselbos. Om boeren te stimuleren hun land te voorzien van agroforestry en voedselbossen, is begin dit jaar het Agroforestry Netwerk Utrecht opgezet.

In dit netwerk kunnen provincie, boeren, gemeenten en waterschappen samenwerken. Ook helpt het agrariërs bij het vinden van de juiste informatie over het inpassen van agroforestry in de bedrijfsvoering, wet- en regelgeving en beschikbare subsidies.


Natuurinclusieve landbouw

Agroforestry combineert bomen met eenjarige gewassen, zoals groenteteelt of grasland. Op deze manier ontstaat er een natuurinclusieve landbouwvorm die goed is voor de bodem en de natuur. Ook biedt agroforestry financiële kansen voor de grondeigenaar, stelt de provincie Utrecht.

Onder agroforestry vallen bijvoorbeeld voederhagen, strokenteelt en bomenweiden. Een bomenweide is een verzameling notenbomen in weilanden. Deze is niet alleen bedoeld voor de opbrengsten uit noten, maar zorgt ook voor het verbeteren van de bodem, schaduw voor de dieren en betere grasopbrengst bij droogte.

Een voedselbos is ook onderdeel van agroforestry. Daarbij wordt met meerdere lagen een natuurlijke bosrand nagebootst, met een grote diversiteit aan inheemse en eetbare bomen en struiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer