'Gelukkig is die boer van mij nogal eigenwijs'

Het is altijd fijn om verhalen te horen van boeren die ook dezelfde dingen doen of van plan zijn. Vooral omdat op ons bedrijf best veel nieuwe dingen worden uitgeprobeerd. We kijken daarom graag eens in de keuken bij een andere bioboer.

%27Gelukkig+is+die+boer+van+mij+nogal+eigenwijs%27
© Dirk Hol

Zo hebben we pas gesproken met mensen over agroforestry en wat dat kan betekenen voor de veehouderij. We zijn er zelf al een aantal jaren mee bezig.

Ik zie vaak de vraag voorbijkomen: 'Hoe kunnen we dat land weer vruchtbaar maken met deze klimaatveranderingen?' De bodem raakt steeds meer uitgeput op veel plekken. En de vraag is of agroforestry daarbij kan helpen. Wat ik zelf zie, is dat agroforestry wel degelijk verschil maakt. En ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen daarmee bezig zijn.

Ik ben best gefascineerd door deze manier van boeren, waarbij houtige gewassen worden ingezet in het grasland. Iets waarvan veel mensen riepen dat we dat vooral niet moesten doen. Die boer van mij is gelukkig eigenwijs en deed het toch. Dat doet hij met veel dingen in ons bedrijf. En dat is maar goed ook. Naar je eigen gevoel luisteren is heel belangrijk. Samen plantten we 1.200 walnotenbomen. En later zijn daar nog 1.100 hazelaars bij gekomen.

Er is vooral een toename van grasproductie te zien, tussen de bomen

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk (ZL)

De grootste waarschuwing van anderen was dat we straks een groot deel grasland zouden missen voor de koeien. En dat we dus minder grasopbrengst zouden realiseren. Ook het bewerken van het land zou er onmogelijk door worden. Maar voor ons voelt het inmiddels als winst. Er is vooral een toename van grasproductie te zien, tussen de bomen. Dat komt vooral door het verbeterde microklimaat.

Het planten van bomen leidt juist tot landherstel. We zien een duidelijke verbetering van die bodemvruchtbaarheid. En ons landschap wordt steeds diverser. Dat is heel mooi om te zien. Er is een toename van het aantal soorten vogels op het land.

De windvoordelen zijn er ook al. Zelfs door de bomen die nu nog niet zo groot zijn. En met de stormen die af en toe voorbijkomen in Zeeland ben ik daar heel blij mee. Ik denk dat agroforestry kan bijdragen aan klimaatadaptatie in de toekomst. Soms is verandering nodig, ook al is dat niet altijd makkelijk te geloven.

Agroforestry is pionieren. Of we de voordelen er allemaal uit gaan halen in de toekomst, is niet op voorhand zeker. Toch wordt het op steeds meer plaatsen gedaan. Er staan steeds meer boeren op die hier een toekomst in zien. Ik zie dat ook.

Is agroforestry dan dé oplossing? Dat weet ik niet. Maar ik word wel blij van zo'n gemengd landschap. Bomen planten is daarbij het makkelijkste deel. Zorgen dat ze blijven leven, is moeilijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer