Aardappelverwerker Peka Kroef mag restwater lozen op Peelkanaal

Aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef in Odiliapeel loost sinds enkele weken gezuiverd afvalwater op het Peelkanaal. Waterschap Aa en Maas heeft hiervoor een vergunning afgegeven. Het doel is om het dalende grondwaterpeil in De Maashorst een halt toe te roepen.

Aardappelverwerker+Peka+Kroef+mag+restwater+lozen+op+Peelkanaal
© Jos Thelosen

De Maashorst ligt hoger dan de omgeving, waardoor het Noord-Brabantse gebied kampt met dalende grondwaterpeilen. Meer water, geloosd op het Peelkanaal, kan de verdroging tegengaan. Het door Peka Kroef gezuiverde afvalwater is volgens het waterschap geschikt hiervoor.

De aardappelverwerker mag van het waterschap dagelijks maximaal 600 kuub restwater, dat voldoet aan de normen van de Kaderrichtlijn Water, lozen op het kanaal. De rest, zo'n 1.500 kuub per dag, gaat nog naar de waterzuivering in het Land van Cuijk.


Twee routes voor afvalwater

Het liefst ziet Aa en Maas dat het water rechtstreeks in de bodem van de Maashorst terechtkomt. Daarvoor zijn er twee opties:
1. het gezuiverde water in een plas laten lopen vanwaaruit het in de bodem kan zakken;
2. het water rechtstreeks laten infiltreren in de Maashorst.

Het waterschap bereidt onderzoeken voor om te kijken of deze opties daadwerkelijk invloed hebben op de grondwaterstand in het natuurgebied.

Omdat het zoutgehalte van het water, inclusief dat van huishoudens en andere bedrijven, op de zuiveringslocatie in het Land van Cuijk te hoog is, heeft Peka Kroef zijn zuiveringsproces geoptimaliseerd. Zo gebruikt het aardappelverwerkingsbedrijf geen zout meer in de productie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer