Waterschappen kunnen nu ook niet-toetsbare stoffen in water vinden

Een nieuwe methode is ontwikkeld waarmee niet-toetsbare stoffen in water kunnen worden gemeten. Dat zijn stoffen die onder de detectiegrens liggen van de analyseapparatuur van laboratoria die bepalingen doen voor waterschappen.

Waterschappen+kunnen+nu+ook+niet%2Dtoetsbare+stoffen+in+water+vinden
© Job Hiddink

Van zo'n dertig actieve stoffen in gewasbeschermingsmiddelen is de Kaderrichtlijn Water (KRW)-norm dusdanig laag, dat deze onder de detectiegrens ligt voor de analyseapparatuur die wordt gebruikt door laboratoria. Onlangs is een methode ontwikkeld die deze niet-toetsbare stoffen, op twee na, toch kan aantonen en toetsen aan de norm. Dat meldt brancheorganisatie voor Nederlandse agrochemische bedrijven CropLife NL in het nieuwste bulletin.

TNO en Deltares legden de basis voor de nieuwe methode. Dat deden ze in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.


Robuuste methode

Beide instituten ontwikkelden gezamenlijk een methode die analytisch correct was, maar die te arbeidsintensief bleek en voor routinematige monitoring niet praktisch was. Vervolgens hebben de Integraal Laboratorium Overleg Waterkwaliteitsbeheerders (Ilow)-laboratoria de methode doorontwikkeld naar een robuuste methode. De Ilow-laboratoria zijn een samenwerkingsverband van wateronderzoekslaboratoria.


Met de vernieuwde methode is het mogelijk stoffen te meten met vloeistofchromatografie op een concentratieniveau dat duizend keer lager is dan de huidige methode. Daarnaast wordt gemeten met gaschromatografie op een niveau dat tien keer lager is. Hierdoor zijn vrijwel alle actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen op normniveau te meten, meldt CropLife NL.

Meerdere waterschappen hebben monsters uit 2023 geanalyseerd met de nieuwe meetmethode. Van twee stoffen werd herhaaldelijk een normoverschrijding gevonden, maar dit betreft geen actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen.

Van zes stoffen werd een incidentele normoverschrijding gevonden. Daarnaast overschrijden twee stoffen de rapportagegrens, maar niet de wettelijke norm. De twintig overige niet-toetsbare stoffen zijn niet boven de rapportagegrens waargenomen. Dat betekent dat ze niet zijn aangetroffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer