Korea opent langzaam de grenzen voor Europees rundvlees na BSE

Zuid-Korea heeft de grenzen voor jong rundvlees uit Frankrijk en Ierland geopend. In 2001 werd een handelsembargo ingesteld vanwege de uitbraken van de gekkekoeienziekte (BSE), meldt Vilt.be.

Korea+opent+langzaam+de+grenzen+voor+Europees+rundvlees+na+BSE
© Pixabay

De grensslagbomen voor vlees uit Nederland en Denemarken stonden al sinds 2019 open, die voor België blijven voorlopig dicht.

Het gaat om vlees en slachtafval van runderen jonger dan 30 maanden. Deze leeftijdsbeperking geldt ook voor vlees vanuit Nederland. Om dit te waarborgen dient de slacht te worden uitgevoerd in een door Zuid-Korea goedgekeurde slachterij, waarvoor ook strenge eisen zijn opgesteld.

Zuid-Korea importeert veel rundvlees. In 2023 exporteerden Nederland en Denemarken respectievelijk 42 ton en 486 ton diepgevroren rundvlees naar Korea. Het Aziatische land importeerde vorig jaar zo'n 371.000 ton, waarvan ongeveer 333.000 ton afkomstig uit de Verenigde Staten en Australië, zo staat op Vilt.be.

Frankrijk en Ierland zijn nu het derde en vierde land dat mag exporteren. Voor België blijft de grens nog dicht. Volgens manager Joris Coenen van Belgian Meat Office komt dit doordat telkens de dossiers van enkele lidstaten worden behandeld.

Effect beperkt

Overigens wordt verwacht dat het effect van het openen van de grenzen voor België voorlopig niet groot is. Weinig Belgisch rundvlees is afkomstig van runderen jonger dan 30 maanden, daarmee voldoet het niet aan de gestelde leeftijdsbeperking. En de export vanuit Nederland en Denemarken is enigszins beperkt.

Daarbij komt dat de helft van het Belgische rundvlees wordt geëxporteerd. Hiervan gaat slechts 5 procent naar buiten de EU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer