Rusland sluit grenzen voor Nederlands plantmateriaal

Na de vondst van een bacterie in meloenzaden heeft Rusland vorige week de import van zaaizaden en plantgoed vanuit Nederland volledig stilgelegd.

Rusland+sluit+grenzen+voor+Nederlands+plantmateriaal
© Landbouwleven

De betreffende meloenzaden zijn in Nederland verpakt en vervolgens verzonden naar Rusland. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt van de Russische autoriteit Rosselkhoznadzor een melding te hebben ontvangen dat de besmetting om de bacterie Acidovorax xitrulli gaat. Deze bacterie veroorzaakt onder meer fruitvlekken en vruchtrot bij meloenen.

Het ministerie van LNV verklaart dat vanwege de Russische invasie in Oekraïne er geen overleg meer is tussen de autoriteiten uit beide landen over fytosanitaire zaken. Verder is het volgens het ministerie onduidelijk wat de impact is van de importban. Het lijkt erop dat de boycot vooral groentezaden betreft en plantuien, sjalotten, knoflook en aardappelpootgoed. De Russische federatie kocht vorig jaar nog 4.800 ton pootgoed vanuit Nederland.

In een reactie zegt directeur Niels Louwaars van Plantum, de branchevereniging voor veredelaars en zaadfirma's, dat de indruk bestaat dat dit vooral een politiek gedreven besluit is. 'De besmetting betreft alleen meloenen. Maar als dan alle export van uitgangsmateriaal geblokkeerd wordt, weet je dat er meer aan de hand is.'

Louwaars erkent, net zoals het ministerie van LNV, dat er weinig te doen is aan het besluit. 'Het is algemeen beleid dat er geen communicatie is. Onze leden die handelen met Russische afnemers staan voor een voldongen feit en kunnen niets anders doen dan afwachten. Deze actie treft naast onze export vooral de Russische boeren en tuinders die geen beschikking meer hebben over goede zaaizaden en goed plantmateriaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer