Pluimveesector EU vraagt herinvoering quota pluimveevlees Oekraïne

De import van pluimveevlees uit Oekraïne moet weer voldoen aan de drempel van 90.000 ton per jaar. Daartoe heeft de Europese koepelorganisatie van pluimveeslachterijen Avec een officieel verzoek ingediend bij voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Pluimveesector+EU+vraagt+herinvoering+quota+pluimveevlees+Oekra%C3%AFne
© Marcel Berendsen

Begin juni heeft Avec-president Gert-Jan Oplaat al een gesprek gehad met landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski over de nadelige effecten van de import van pluimveevlees uit Oekraïne. Normaal is daar een quotum van 90.000 ton per jaar voor. Maar sinds juni 2022 is er al 218.000 ton vanuit Roemenië in de Europese Unie (EU) geïmporteerd.

Avec vindt het van groot belang dat de EU Oekraïne ondersteunt, maar de import van pluimveevlees gaat volgens de koepelorganisatie nu ten koste van de pluimveehouders en pluimveesector in de EU.


Onderzoek

Daarom heeft Avec een officieel verzoek ingediend om een 'safeguard investigation' te starten. Deze procedure onderzoekt de importtrends en gaat na of die schade veroorzaken bij de producenten in de EU, in dit geval dus de pluimveehouders en aanverwante sectoren. Deze procedure kan door de Europese Commissie of een lidstaat worden gestart en duurt ongeveer drie maanden.

'We hopen dat de Europese Commissie ons verzoek honoreert', zegt Avec-secretaris Birthe Steenberg. 'Dan kunnen we terug naar het quotasysteem.'

Voor dit jaar zal het dan betekenen dat Oekraïne geen pluimveevlees meer op de Europese markt zou kunnen brengen. Er is dit jaar al meer dan 100.000 ton pluimveevlees geëxporteerd naar de EU, dus dat is al meer dan volgens het quotum zou mogen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer