Kamer vraagt om ziektenvrije veehouderij in laatste debat Adema

De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse veehouderij zo snel mogelijk vrij is van de dierziekten IBR en BVD. De Kamer heeft het demissionaire kabinet daarom verzocht om zich samen met de sector in te spannen om een EU-vrijstatus voor deze dierziekten te halen. Dit besluit heeft gevolgen voor de import van kalfjes.

Kamer+vraagt+om+ziektenvrije+veehouderij+in+laatste+debat+Adema
© Debat Direct

Een motie met deze strekking kreeg voldoende steun in de Tweede Kamer. Infectieuze Boviene Rhinotracheitis (IBR) en Bovine Virus Diarree (BVD) zorgen voor dierenleed en economische schade. Eline Vedder (CDA) en Harm Holman (NSC), indieners van de motie, willen deze ziekten daarom snel uitbannen.

Als Nederland de BVD-vrije status heeft, zal het geen kalveren importeren uit landen die niet BVD-vrij zijn. Dat betekent dat er geen kalveren meer uit Ierland, Portugal, Italië en Oost-Europa aangevoerd worden naar Nederland. Deze vermindering van veetransporten is ook een wens van de Tweede Kamer.

Met het besluit volgt de Tweede Kamer ook de lijn die de kalverhouderij heeft ingezet. De sector presenteerde onlangs zelf een plan waarin om geen BVD-kalveren in te voeren. 'Ik vind het heel positief wat de kalverhouderij doet', zegt Holman over de actie van de sector.


Verplichte vaccinatie

De Tweede Kamer heeft het kabinet ook gevraagd om een plan van aanpak uit te werken voor vaccinatie tegen dierziekten in de dierhouderij. Daarbij moet dan ook de meerwaarde van vaccinatieplicht en monitoring van de vaccinatiegraad tegen de belangrijkste dierziekten worden meegenomen.

Een motie van deze strekking, ingediend door VVD en D66 kreeg donderdagmiddag voldoende steun. Deze twee partijen vinden dat het voor veehouders de norm moet zijn om hun dieren te vaccineren, in het bijzonder tegen vogelgriep en blauwtong.

De Kamer heeft de regering, op initiatief van de PVV ook gevraagd de effecten en gevolgen van de toegediende vaccins te onderzoeken. Daarbij moet ook worden gekeken naar het al dan niet ontstaan van virusmutaties. Op verzoek van de PVV


Transport

De Kamerleden spraken al eerder hun zorgen uit over dierziekten. Met name vogelgriep, blauwtong en q-koorts houden de gemoederen bezig, evenals eventuele mutaties van deze ziekten en de mogelijke overslag op andere dieren.

In het verlengde van deze zorg heeft de Kamer ook een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd om in in Europees verband toe te werken naar een reductie van het transport van levende landbouwhuisdieren. Op die manier hopen de Kamerleden het risico van verspreiding van (nog) niet gereguleerde opkomende zoönosen te verminderen. Deze motie was ingediend door GroenLinks-PvdA.


Slotakkoord

De uitvoering van de moties vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de nieuwe minister. Het debat over dierziekten is het laatste optreden van demissionair landbouwminister Piet Adema in de Tweede Kamer. Hij richtte zich tot de Kamer in zijn slotwoord en haalde daarbij, net als enkele andere ministers, een bijbeltekst aan uit Timoteüs: 'Want God heeft ons niet een geest gegeven van lafheid, maar van kracht, liefde en bezonnenheid.'

'Dat wens ik jullie allemaal toe', zei Adema. 'Wees moedig in je werk, niet laf. Heb de moed om verantwoordelijkheid te nemen. Waai niet met elke wind mee, niet met elke hype, niet met elke oplossing die goed voelt maar niet goed is. Hou koers, met realisme, dicht bij de mensen en de leefomgeving waarom het gaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer