Extreem vroege wintergerstopbrengst is tegenvaller

Na een moeizaam groeiseizoen dorst Ralph de Clerck 6 ton biologische wintergerst per hectare. De akkerbouwer in het Flevolandse Lelystad noemt de opbrengst tegenvallend.

Extreem+vroege+wintergerstopbrengst+is+tegenvaller
© Niels van der Boom

De Clerck is zondag 23 juni begonnen met de oogst van wintergerst op het akkerbouwbedrijf dat hij samen met zijn zoon Maarten runt. Het gaat om 15 hectare biologisch geteelde wintergerst van het ras Cassiopée. De combine kon drie dagen eerder in actie komen dan vorig jaar. De opbrengst valt De Clerck tegen, maar dat ligt volgens hem na een moeizaam groeiseizoen in de lijn der verwachting.

De opbrengstmeter van de combine schommelt rond de 6 ton per hectare. Met 13 procent is het vochtgehalte dik in orde. De gerst kwam op tijd in de grond. 'Maar het lukte niet om alles in te zaaien', zegt de akkerbouwer. 'Op die percelen staat nu vezelvlas. Achteraf was dat misschien een betere optie, want het vlas staat er prachtig op.'


Kort gewas en kleine aren

Het was een strijd om het water van de gerst af te houden, vervolgt De Clerck. 'Door het donkere en natte weer ontwikkelde de gerst zich minder goed dan gewenst. Het gewas is kort gebleven en heeft kleine aartjes met fijne korrels. Vijf weken geleden werd het gewas ziek en ook dat kost opbrengst. Je kunt daar als biologisch teler niet veel aan doen.'

De akkerbouwer is wel goed te spreken over de onkruiddruk. Het perceel bleef mooi schoon. Nadat het stro is geperst, wordt de stoppel direct geploegd, zodat er sperziebonen als nateelt kunnen worden ingezaaid. 'Hopelijk zorgt het bij elkaar toch nog voor een positief saldo', zegt de ondernemer.

Zoon Maarten de Clerck ziet de tegenvallende gerstopbrengst als een slechte voorbode voor de gangbare wintertarwe. 'Die is afgelopen herfst onder slechte omstandigheden gezaaid en heeft veel last van alle regen gehad. De opbrengsten daarvan gaan ook tegenvallen, denk ik. Achteraf hadden we misschien in het voorjaar moeten zaaien, maar dat is nu makkelijk oordelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer