Kamer wil geen aanvullende regels in Nederland bij uitvoering natuurherstelwet

De Tweede Kamer vraagt de regering om bij het opstellen van het nationale natuurherstelplan geen aanvullende nationale regels en restricties in te bouwen. Een motie daarvoor van de VVD is donderdag aangenomen.

Kamer+wil+geen+aanvullende+regels+in+Nederland+bij+uitvoering+natuurherstelwet
© Digitaal Kleinbeeld

Ook moet het kabinet nadrukkelijk rekening houden met lastendruk en het gelijke speelveld met andere landen in de Europese Unie. Lidstaten moeten uiterlijk in 2030 bij 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn, herstelmaatregelen hebben genomen. In 2050 moet voor 90 procent een herstelplan zijn. Het gaat om beschermde Natura 2000-gebieden, maar ook om bossen of veengebieden.

De VVD stelt dat de Europese verordening een aantal zaken dwingend voorschrijft, maar bij andere zaken ruimte laat aan lidstaten voor een eigen invulling. De partij vindt natuurherstel een belangrijke opgave, maar is ook van mening dat de natuur niet is geholpen met een verdere juridificering en een opeenstapeling van nieuwe wet- en regelgeving.


Inspanningsverlichting

De Europese raad stemde maandag 17 juni in met de Europese natuurherstelverordening. Dat betekent dat deze over bijna een maand in werking treedt. EU-lidstaten moeten binnen twee jaar een nationaal natuurherstelplan indienen bij de Europese Commissie.


Op voorspraak van Nederland is de wet overigens al in een eerder stadium afgezwakt. Zo is het verslechteringsverbod van natuur vervangen door een inspanningsverplichting om de natuur te beschermen. Daarnaast kunnen lidstaten onderling natuurgebieden ruilen om economische en maatschappelijke knelpunten te voorkomen.

Uit een impactanalyse werd niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de natuurherstelwet. Maar volgens berekeningen van BBB-Kamerlid Cor Pierik moet er in Nederland op 450.000 hectare landbouwgrond meer natuurontwikkeling plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer