'Natuurherstelwet zet toekomst jonge boeren en tuinders onder druk'

Nederland kan door de Europese natuurherstelwet die maandag is aangenomen opnieuw in een nationale crisis belanden. Dat zegt bestuurslid Gerben Boom van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ook de Europese koepel van boeren en boerencoöperaties Copa-Cogeca voorziet grote problemen.

%27Natuurherstelwet+zet+toekomst+jonge+boeren+en+tuinders+onder+druk%27
© NAJK-BNDR

Nu de wet is aangenomen, zullen de lidstaten en daarmee dus ook Nederland aan de slag moeten met de nationale invulling ervan. 'De grote vraag die nu moet worden gesteld is hoe we ervoor kunnen zorgen dat er met de invoering van het nationaal natuurherstelplan een toekomstperspectief blijft bestaan voor jonge boeren en tuinders in Nederland', zegt Gerben Boom, portefeuillehouder Internationaal bij NAJK. 'Als we hier niet goed over nadenken, lopen we het risico opnieuw in een nationale crisis te belanden.'

NAJK is naar eigen zeggen niet tegen een goede staat van de natuur, maar voorziet grote juridische problemen in de uitvoering van de wet. De invulling is volgens de organisatie namelijk een 'ingewikkeld proces waar veel overheidsinstanties bij betrokken zijn die soms verschillende belangen hebben.'

De Natuurherstelwet zet volgens NAJK het toekomstperspectief van jonge boeren en tuinders onder druk. 'Dit komt door de grote onzekerheden die deze wet met zich meebrengt op het gebied van vergunningverlening en de rol van agrarisch natuurbeheer', aldus Boom.


Juridische strijd

Copa-Cogeca stelt dat de Natuurherstelwet een juridische strijd veroorzaakt op regionaal, nationaal en Europees niveau, met veel onduidelijkheid over het tijdstip en de implementatie. 'Vanaf het begin was dit dossier al omstreden, met een volledige afwijzing door achtereenvolgens de commissies Visserij, Landbouw en Milieu van het Europees Parlement.'

Volgens de Europese koepelorganisatie is er ook geen duidelijke en consistente financiering voor het herstel van ecosystemen in de EU. 'Dit verklaart gedeeltelijk de grote haast waarmee deze wet nu is aangenomen. Dit besluit komt slechts enkele weken na de Europese verkiezingen, waarbij de landbouw een bijzondere rol speelde in de discussie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer