Deens varkensbedrijf in China failliet

Een groot varkensbedrijf van de Deense investeerders Scandinavia Farms Invest in China is failliet verklaard. Ondanks dat het bedrijf prima prestaties leverde, nekten een uitbraak van Afrikaanse varkenspest, hoge voerprijzen en lage vleesprijzen het bedrijf.

Deens+varkensbedrijf+in+China+failliet
© YouTube

De stal met meerdere etages had een capaciteit van 15.000 zeugen. Die produceerden jaarlijks 60.000 fokdieren en 360.000 vleesvarkens, meldt Vilt.be. Na een verlies van ongeveer 76 miljoen euro werd het faillissement voor het bedrijf aangevraagd door de Deense eigenaar, meldt de Deense krant Nordjyske.

Volgens de krant zouden de investeerders zich hebben misrekend in tal van factoren. Zo waren er de voorbije jaren lastige marktomstandigheden met een forse prijsstijging van veevoer, terwijl de prijs van varkensvlees daalde. Ook de coronapandemie had haar weerslag op de rendabiliteit van het bedrijf, net als de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.


Vorig jaar al verlies

Vorig jaar leden veel grote Chinese varkensbedrijven al flinke verliezen door de dalende varkensprijzen en stijgende voerprijzen. De Chinese regering had dan ook al besloten om niet langer te streven naar 51 miljoen zeugen, maar naar 49 miljoen zeugen. Dat lijkt effect te hebben, maar voor de Deense investeerders komt het te laat.


Het bedrijf werd opgericht in 2012 met als doel om de Chinese markt voor varkensvlees, de grootste ter wereld, te verkennen. Het is niet gelukt om voor het bedrijf een nieuwe eigenaar te vinden. De investeerders hebben in een paar jaar tijd minimaal een half miljard Deense kronen, ruim 67 miljoen euro, verloren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer