Rabobank: daling varkensvleesproductie vlakt af

Rabobank verwacht een verdere krimp van de varkensvleesproductie in 2024. Wel zal die daling afvlakken. Dit komt mede doordat als gevolg van de hoge marges in 2023 in Duitsland de daling daar is gestabiliseerd. Wel volgt een verdere krimp door lagere prijzen in de eerste helft van dit jaar.

Rabobank%3A+daling+varkensvleesproductie+vlakt+af
© Twan Wiermans

Dat meldt de bank in een marktupdate. De bank signaleert dat in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk de varkensvleesproductie in de eerste tien maanden van 2023 met 7 procent is verminderd ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Een logisch gevolg hiervan is dat er sprake is van consolidatie in de toeleverende en verwerkende industrie voor een gezonde continuïteit. De totale productiecapaciteit bij bijvoorbeeld slachterijen moet afnemen om te komen tot een beter evenwicht tussen aanbod en vaste kosten.

Vorig jaar is de export van slachtrijpe dieren vanuit Nederland naar Duitsland toegenomen met 47 procent. Rabobank verwacht dat er in het eerste kwartaal van 2024 meer varkens naar Duitsland gaan vanwege die overcapaciteit in de vleesverwerkingssector. Dit leidt tot een grote vraag naar varkens en ondersteunt de biggenprijzen in het eerste kwartaal van 2024.


Prijzen onder druk

Toch lijkt er nog een kink in de kabel. De varkensprijzen kwamen in januari 2024 onder druk te staan, vooral in Noordwest-Europa. Dit kwam omdat het aanbod van varkens ruim voldoende is om aan de seizoensgebonden vraag te voldoen. De gemiddelde varkensprijs in de Europese Unie lag 0,6 procent lager in de vierde week van januari 2024 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Daarbij liggen de voorraden van ingevroren varkensvlees op een hoog niveau. Rabobank verwacht aanhoudende lagere varkensprijzen voor de eerste helft van dit jaar, wat leidt tot een verdere krimp van de varkensstapel. Daardoor stijgen de varkensprijzen in de tweede helft van 2024 naar verwachting.


Vraag naar biggen

Ondanks de lagere vleesvarkensprijzen in januari lag de gemiddelde biggenprijs met 78 euro in de Europese Unie 16 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Volgens Rabobank is de vraag naar biggen nog steeds hoog. Als gevolg van de overcapaciteit in Duitsland en Spanje is er nog altijd vraag naar varkens en daarmee ook biggen.

Vooral Spanje blijkt vooralsnog een aantrekkelijke bestemming voor Nederlandse biggen. De bank verwacht op termijn een herstel van de vleesproductie en een afname van de PRRS-uitbraken in dat land. De Spaanse varkensvleesproductie wordt geremd door een dalende export naar landen buiten de Europese Unie. Op termijn wordt de export van Nederlandse biggen richting Spanje ook bemoeilijkt door de strengere regels voor het transport van levende dieren, verwacht de bank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer