Vergoeding faunaschade kost Zuid-Holland miljoenen extra

Provincie Zuid-Holland moet enkele miljoenen euro's extra vrijmaken in de begroting om faunaschade te vergoeden. Die kosten zijn in een paar jaar tijd fors gestegen. Zuid-Holland heeft vorig jaar bijna 7,2 miljoen euro uitgekeerd voor faunaschade, ruim 2 miljoen euro meer dan in 2022.

Vergoeding+faunaschade+kost+Zuid%2DHolland+miljoenen+extra
© Twan Wiermans

In de voorjaarsnota, de bijstelling van de begroting voor 2024, staat dat Zuid-Holland dit jaar 1 miljoen euro extra wil reserveren voor faunaschade. Voor de periode 2025-2039 wordt in totaal nog eens 2 miljoen euro extra begroot. De leden van Provinciale Staten moeten hiermee nog instemmen.

Grauwe ganzen zorgden in Zuid-Holland voor de meeste schade: 4,4 miljoen euro. Knobbelzwanen zorgden voor bijna 8 ton aan schade, smienten voor bijna 0,5 miljoen euro. Zuid-Holland was in 2015 nog 'slechts' 665.000 euro kwijt aan faunaschade, maar de laatste jaren is dat bedrag fors gestegen. Van 2 miljoen euro in 2020 naar nu ruim 7 miljoen euro. Volgens het provinciebestuur is de stijging van de gewasprijzen een van de oorzaken van die toename. Ook het aantal schademeldingen groeide flink, van 203 aanvragen voor een schadevergoeding in 2015 naar 1.231 in 2023.

BIJ12, de organisatie die namens alle provincies faunaschadezaken afhandelt, maakte onlangs bekend dat vorig jaar 55 miljoen euro is uitgekeerd. Dat is ruim 10 miljoen euro meer dan in 2022. Grauwe ganzen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de schade (27,5 miljoen euro), gevolgd door brandganzen (8,4 miljoen) en kolganzen (5,6 miljoen).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer