Eurofins meet lage bodemvoorraden aan minerale stikstof

Agrarisch laboratorium Eurofins Agro waarschuwt akkerbouwers voor lage voorraden aan minerale stikstof, zowel op dekzand als op zeekleigrond. Dit is een gevolg van de vele neerslag van de afgelopen weken.

Eurofins+meet+lage+bodemvoorraden+aan+minerale+stikstof
© Haijo Dodde

Gewastelers moeten volgens Eurofins rekening houden met hogere stikstofgiften, voor zover dat mogelijk is binnen de bemestingsnormen. In adviezen over bemesting of bijbemesting op basis van bodemanalyses is het gehalte aan N-mineraal in de bodem maatgevend. Door de vele regen is de stikstof naar diepere lagen weggezakt en een deel daarvan is vervluchtigd. Uit diepere lagen is overigens opname van een deel van de stikstof nog wel mogelijk, stelt Eurofins.

Het agrarisch laboratorium wijst erop dat door de extreem lage voorraad aan stikstof in de bodem de bemestingsadviezen dit voorjaar hoog zijn. Soms is het bijmestadvies dat nu wordt afgegeven zelfs hoger dan de totale gift normaal voor een heel seizoen, maar dan zonder de grote neerslaghoeveelheden.


Stiktof in gewas vaak op peil

Eurofins stelt in een bericht op de eigen website dat extra stikstof of kalium bemesten mogelijk is, maar dat later in het seizoen ook nog nutriënten kunnen vrijkomen door mineralisatie uit organische stof of uit mest. Uit gewasmetingen blijkt dat het stikstofgehalte in de planten vaak op peil is. Maar de kans is aanwezig dat de opname later in het seizoen achterblijft, zeker als de grote hoeveelheden neerslag aanhouden.


Stikstofvoorraad op zeeklei op basis van analyses van Eurofins
Stikstofvoorraad op zeeklei op basis van analyses van Eurofins © Eurofins
Stikstofvoorraad op dekzand op basis van analyses van Eurofins
Stikstofvoorraad op dekzand op basis van analyses van Eurofins © Eurofins

Aan bodemvoorraden meet Eurofins de laatste weken wel lage voorraden stikstof, zowel op dekzand- als op zeekleigronden. Volgens het lab geven extra analyses van de bodem of eventueel van het gewas beter inzicht in de beschikbaarheid van nutriënten. Als gehaltes in de bodem laag blijven, is verder bijmesten aan te raden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer