Eurofins: najaarskuilen dit jaar gemiddeld

De voederwaarde van de najaarskuilen ligt dit jaar rond het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit recente cijfers van laboratoriumorganisatie Eurofins Agro. Vooral in de oktoberkuilen is er een risico op boterzuur.

Eurofins%3A+najaarskuilen+dit+jaar+gemiddeld
© Anjo de Haan

De gemiddelde kwaliteit van de najaarskuilen wijkt niet veel af van het langjarig gemiddelde. Wel zijn er duidelijke verschillen in de tijd en dus tussen kuilen die zijn gemaakt in september en oktober.

September was dit jaar warm en zonnig, over het algemeen goede omstandigheden om in te kuilen. De meeste najaarskuilen zijn dan ook gemaakt in het begin en midden van september. Maar ook het begin van oktober verliep vrij zonnig en warm. In die periode zijn ook veel najaarskuilen gemaakt. Daarna werden veel percelen als gevolg van de regenval niet meer begaanbaar.


Lager suikergehalte

Over het algemeen conserveren najaarskuilen wat lastiger vanwege het vaak wat hogere eiwitgehalte en lagere suikergehalte. Melkzuurbacteriën hebben voor het verlagen van de zuurtegraad suikers nodig. Daarbij heeft het eiwit een bufferende werking, waardoor dit de verzuring remt.Daar komt bij dat als gevolg van een combinatie van kortere dagen en lagere temperaturen het gras lastiger droogt dan in de zomer. Hierdoor is het drogen van het gewas vaak een uitdaging. Het drogestofgehalte is met 34,6 procent dan ook lager dan in september.

Door het hogere eiwitgehalte en lagere suikergehalte van de oktoberkuilen is de conservering over het algemeen moeilijker. Dat verklaart de hogere ammoniakfractie en het hogere boterzuurgehalte van deze kuilen. Dit geeft een verhoogd risico op boterzuursporen in de melk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer