Eurofins meldt lage calciumgehaltes door nat voorjaar

Door de vele regen in de afgelopen maanden zijn de calciumgehaltes in bouwland op zowel zand- als kleigrond lager dan in het voorjaar van 2023. Dat blijkt uit een analyse door Eurofins Agro. Een nieuw gewasgericht calciumadvies pakt waarschijnlijk hoger uit dan gepland.

Eurofins+meldt+lage+calciumgehaltes+door+nat+voorjaar
© Job Hiddink

Eurofins heeft de calciumcijfers van afgelopen winters op een rij gezet. Daaruit blijkt dat deze winter gemiddeld een lagere plantbeschikbare hoeveelheid is gemeten op zandgronden die worden gebruikt als bouwland. Hetzelfde geldt voor kleigronden, terwijl deze gemiddeld meer calcium vasthouden dan zandgronden.

De gemiddelde hoeveelheid calcium in millimol (mmol) per liter op zandgrond kwam in 2022-2023 uit op 0,52. In 2023-2024 was dat 0,42 mmol per liter. Voor kleigrond was de gemiddelde hoeveelheid calcium in 2022-2023 1,14 mmol per liter. In 2023-2024 ging het om 0,95 mmol per liter. Het betreft de hoeveelheid calcium in de periode van oktober tot en met februari.


Gewasgericht bemestingsadvies

Bij zowel de BemestingsWijzer – het uitgebreide grondonderzoek – als bij het onderzoekspakket Teelt – het grondonderzoek voor aanvang van het seizoen – wordt een gewasgericht bemestingsadvies gegeven dat helpt de plantbeschikbare hoeveelheid calcium op peil te krijgen. Volgens Eurofins laten grondmonsters uit beide onderzoekspakketten in 2023 hogere calciumgehaltes zien dan nu worden gevonden. Dat geldt voor zowel zand- als kleigronden.


Dat betekent volgens Eurofins dat er meestal een lagere calciumadvisering is gegeven dan het geval zou zijn als nu zou worden bemonsterd. Een nieuw advies pakt waarschijnlijk hoger uit. Het bedrijf wijst op het onderzoekspakket Teelt dat inzicht geeft in de actuele nutriëntentoestand. Bij een tekort kan kort voor de teelt nog een gerichte bemesting worden uitgevoerd op basis van de analysecijfers uit dit onderzoek.

Door het extreem regenachtige najaar van 2023 was Nederland de hele winter nat. Vooral in oktober viel veel regen, maar ook november en december waren een stuk natter dan het jaar ervoor. 2024 begon ook regenachtig. In januari heeft het KNMI in De Bilt gemiddeld 95 millimeter neerslag gemeten. Dat is ongeveer 25 millimeter meer dan normaal.

Een van de gevolgen van veel neerslag is uitspoeling, waardoor tekorten kunnen ontstaan voor het gewas. Ook calcium kan uitspoelen, benadrukt Eurofins. Dit nutriënt is vooral belangrijk voor de groei, stevigheid en kwaliteit van het gewas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer