Saoedi-Arabië verdubbelt kipproductie in twee jaar tijd

Saoedi-Arabië heeft tussen 2022 en 2024 de kipproductie verdubbeld. Dit komt mede doordat Nederlandse bedrijven hun steentje aan de ontwikkeling van de vleespluimveehouderij bijdragen. Het land in het Midden-Oosten wil de sector verder laten groeien, zodat het in 2030 voor 85 procent zelfvoorzienend is.

Saoedi%2DArabi%C3%AB+verdubbelt+kipproductie+in+twee+jaar+tijd
© Archieffoto Marcel Bekken

Ondanks lastige omstandigheden, zoals waterschaarste, produceerde Saoedi-Arabië in 2022 1 miljoen ton kip, goed voor 70 procent van de totale consumptie. In 2016 was dit nog 42 procent. In de korte maand februari werd de recordmaandproductie van 100.000 ton gevierd, meldt Agroberichten Buitenland. Daarmee komt de verwachte productie voor dit jaar op minimaal 2 miljoen ton kip.

Saoedi-Arabië heeft als doelstelling om in 2030 85 procent zelfvoorzienend te zijn, zo is vermeld in de Saudi Vision 2030. Hiermee wil het land zorgen voor betaalbaar en veilig voedsel voor de 32,2 miljoen inwoners. De regering ondersteunt dan ook de groei van de pluimveesector met initiatieven als het Agricultural Development Fund. Dit fonds omvat onder meer een financieringsprogramma voor buitenlandse bedrijven die zich in Saoedi-Arabië willen vestigen.


Deals Nederlandse bedrijven

Tijdens de derde editie van de Middle East Poultry Expo, van 13 tot en met 15 mei in de Saudische hoofdstad Riyad, haalden zeven Nederlandse bedrijven het grootste deel van de deals ter waarde van ruim 4 miljard Saoedische riyals, oftewel ruim 1 miljard euro binnen.

Tanmiah Food Company, een van de grote spelers in Saoedi-Arabië, heeft een langdurige relatie met een aantal Nederlandse bedrijven zoals Marel, Mavitec, Meyn, Ottevanger en Viscon. Een andere grote speler, Almarai, tekende onlangs ook een aantal overeenkomsten met Nederlandse bedrijven.

Saoedi-Arabië is de grootste producent van pluimveevlees in het Midden-Oosten, goed voor 71 procent van de productie in de regio in 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer