Platform vleeskuikens succesvol rond welzijn

Brede platformen voor vleeskuikens om op te zitten of onder te schuilen in de stal hebben een positief effect op enkele dierenwelzijnsindicatoren zonder een nadelig effect op groei, voederopname, voederconversie of bepaalde aspecten van vleeskwaliteit.

Platform+vleeskuikens+succesvol+rond+welzijn
© Ilvo

Dat blijkt uit onderzoek door het Belgische onderzoekscentrum Ilvo en de Universiteit Gent. Vleeskuikens hebben moeite om hun evenwicht op een zitstok te bewaren. Brede platformen zouden hiervoor een alternatief kunnen zijn.

Het bedrijf Roxell ontwikkelde het prototype met onderaan een donkere en afgeschermde zone waar jonge kuikens kunnen schuilen en rusten, watergekoelde buizen waardoor de kippen op het platform kunnen afkoelen tijdens periodes van hitte en de opvang en verwijdering van mest direct onder het platform voor een betere strooiselkwaliteit.


Minder kans op afwijkingen

Uit de proef op het proefbedrijf van Ilvo bleek dat de aanwezigheid van de platformen geen effect had op groei, voederopname en voederconversie. Op het vlak van de vleeskwaliteit was er minder kans op de afwijkingen 'white striping' en 'wooden breast'.

Ook was duidelijk beter strooisel te zien in de platformgroepen tijdens de groeierfase, hoewel ook in de controlegroep de strooiselkwalteit opvallend goed was. Dit komt mogelijk door een lagere bezettingsdichtheid. Verder was er in de platformgroep minder sprake van voetzool- en haklaesies en waren de kuikens schoner.

Op een soortgelijke proef bij een praktijkbedrijf kwamen soortgelijke resultaten naar voeren. Daarbij werd per platform grofweg 8 kilo mest opgevangen, wat niet in het strooisel terechtkwam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer