Biologisch pionier laat zien dat het wel kan

Het melkveebedrijf van Cees en Leonie van Roessel in het Brabantse Udenhout is veertig jaar biologisch en ontving dit jaar het veertigste Skal-certificaat. Destijds waren ze een van de pioniers.

Biologisch+pionier+laat+zien+dat+het+wel+kan
© Nely van den Oetelaar

Cees van Roessel koos om verschillende redenen voor omschakeling naar biologisch. 'Er was subsidie beschikbaar voor producten waar geen afzet voor was. Er ontstonden voorraden, zoals de boterberg. Ik wilde van een aanbodmarkt naar een vraaggestuurde markt.'

De ondernemer zag dat het niet goed ging. 'Op studieclubs werd geadviseerd om beter te veel dan te weinig van het bestrijdingsmiddel Atrazine te gebruiken. Baat het niet, dan schaadt het niet. Het kwam toch niet in het water terecht, zo werd gesteld. De landbouw was in een 'winning mood' na de oorlog, randverschijnselen werden genegeerd, nu betalen we de tol.'


Te weinig stimulans

Daarbij komt dat die manier van boeren Van Roessel te weinig stimulans gaf. 'Ik had de geldingsdrang dat het ook anders kan. Er werd gesteld dat bij biologisch het hele land snel vol onkruid zou staan en dat de melk niet goed zou zijn. Dat soort uitspraken gaven me extra prikkels om te laten zien dat het wel kan.'

Dat hebben de biologisch melkveehouder en zijn zoon Guus, die het bedrijf inmiddels heeft overgenomen, bewezen. 'Het bedrijf met 120 koeien is voor mijn gevoel aardig in evenwicht, wanneer je kijkt naar arbeid, grond en diergezondheid. De melkproductie is gestegen van 8.000 naar 9.000 kilo. De gemiddelde leeftijd van de veestapel is vijf jaar en acht maanden. We gebruiken amper antibiotica en we zetten hier jaarlijks maar enkele koeien mee droog. Alleen bij een aanwijsbaar hoog celgetal', zegt Van Roessel trots.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer