Duitsland wijzigt mestwetgeving om Europese boetes te voorkomen

De Duitse Bondsdag is afgelopen week akkoord gegaan met een wijzigingen van de mestwetgeving. Het is volgens de Duitse landbouwminister Cem Ozdemir een ‘belangrijke stap naar en systeem waarin de vervuiler betaalt’.

Duitsland+wijzigt+mestwetgeving+om+Europese+boetes+te+voorkomen
© Europese Unie 2024

Sommige regio's in Duitsland kampen al jaren met hoge nitraatvervuiling in hun wateren. Vooral regio's met intensieve veehouderij of intensieve groenteteelt worden aangemerkt als 'rode gebieden'. Al in 2013 werden onze oosterburen door de Europese Commissie gesommeerd te voldoen aan de nitraatrichtlijn. Een jaar later verloor de landbouwsector in het land de derogatie.

De druk op de Bondsdag om akkoord te gaan met de wetswijziging was groot. Vorig jaar nog kon de federale regering een inbreukprocedure van de Europese Commissie voorkomen. Er bestond een risico op boetes met terugwerkende kracht van ruim een miljoen euro per dag. Om de inbreukprocedure te beëindigen, verwachtte de Europese Commissie een aanzienlijke herziening van de mestwet.


Realiteit niet negeren

‘Zeker gezien de krappe begroting kan niemand er belang bij hebben exorbitante boetes aan Brussel te betalen. We kunnen het geld beter gebruiken om onze landbouw te ondersteunen. Ons gemeenschappelijk belang zijn goede randvoorwaarden voor de landbouw en die kunnen we alleen creëren door de realiteit niet te negeren’, aldus Ozdemir.

Zeker gezien de krappe begroting kan niemand er belang bij hebben exorbitante boetes aan Brussel te betalen

De Duitse landbouwminister Cem Ozdemir

Volgens de landbouwminister is de nitraatverontreiniging in Duitsland het gevolg van ontoereikende regelgeving in het verleden, regionale lage grondwaterstanden en een gebrek aan handhaving. Hij belooft dat de nieuwe mestwetging minder bureaucratie zal bevatten. Hij hoopt ermee ook het vertrouwen van de boeren terug te winnen.

Ozdemir: ‘Boeren moeten betrouwbaar kunnen plannen en goed kunnen managen. Het jarenlange nitraatconflict met Brussel heeft het tegenovergestelde effect gehad. We leggen nu de basis voor betrouwbare mestregelgeving die het beginsel versterkt dat de vervuiler betaalt. Zij die buitensporig bemesten en daarmee het milieu in gevaar brengen, zullen in de toekomst meer verantwoordelijk worden gehouden en voor degenen die dat niet doen, zullen de lasten worden verlicht.'


Meer differentiatie

De nieuwe mestwet, die nog nadere uitwerking behoeft, zal gaat toezien op een strengere handhaving en meer differentiatie aanbrengen in de eisen voor bedrijven in verontreinigde gebieden. Ozdemir wil onder meer de nutriëntenstromen op agrarische bedrijven transparant en controleerbaar maken en boeren de mogelijk geven om daarmee op bedrijfsniveau optimaal te kunnen sturen.

In de toekomst moeten landbouwbedrijven vanaf 15 hectare in omvang hun nutriëntenstromen bijhouden. Tot nu toe gold deze verplichting alleen voor bedrijven groter dan 20 hectare of 50 grootvee-eenheden (GVE).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer