Prijs vleesvarkens stagneert nog ondanks laag aanbod

Het aanbod van vleesvarkens is laag, maar de prijzen stijgen nog niet. Voornaamste reden lijkt het weer, stelt vicevoorzitter Eric Stiphout van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). 'Als de zon vaker gaat schijnen, moeten de prijzen wel aantrekken. Zeker omdat er evenementen aankomen als het EK voetbal.'

Prijs+vleesvarkens+stagneert+nog+ondanks+laag+aanbod
© Twan Wiermans

Varkenshandelaar Jan Vernooij verwacht zeker stijgende prijzen, als de barbecues bij mooi weer weer aangaan. Maar ze stijgen ook zonder mooi weer, denkt hij. 'Het aanbod vleesvarkens is simpelweg laag. Als er de afgelopen drie weken geen slachtdagen waren uitgevallen, was dat nu al duidelijk geweest.'

'Het aanbod kan dit jaar verder dalen, als varkenshouders stoppen of door de hoge mestafzetprijzen dit najaar geen varkens opleggen', vult Stiphout aan.


Export

Hoofdoorzaak van het lage aanbod nu is de hogere biggenexport naar Spanje. 'Zelfs gesloten bedrijven hebben door de goede prijzen biggen geëxporteerd', ziet Vernooij.

Met meer zon en het EK voetbal kan de vleesvarkensprijs stijgen

Eric Stiphout, vicevoorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij

Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bevestigen deze trend. In week 2 van dit jaar gingen ruim 52.000 biggen naar Spanje, bijna 11.000 meer dan in dezelfde week vorig jaar. Tot en met week 20 gingen er zo'n 100.000 biggen meer naar Spanje dan vorig jaar.

De export naar Duitsland daalde met bijna 40.000 biggen. Toch blijft dit land met 1,05 miljoen biggen de grootste afnemer van Nederlandse varkenshouders. Naar België gingen minder biggen, maar naar Oostenrijk en Roemenië weer meer. In totaal steeg de export met ruim 77.000 biggen.


Duitsland

De vleesvarkensexport steeg naar vooral Duitsland. De afname van slachthaken loopt daar nog achter op de daling van de varkensstapel. Vanuit Nederland zijn de eerste twintig weken van dit jaar bijna 333.000 vleesvarkens naar Duitsland gegaan, 34.000 meer dan vorig jaar.

De stijging ging deels ten koste van de export naar België. In de eerste twintig weken steeg de export in totaal met bijna 20.000 vleesvarkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer