Van der Wal heeft vervelende boodschap voor opvolger

Met de uitvoering van het huidige stikstofbeleid wordt het eerste stikstofdoel niet gehaald. In de wet staat dat in 2025 40 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden onder de KDW moet zijn gebracht.

Van+der+Wal+heeft+vervelende+boodschap+voor+opvolger
© Dirk Hol

De mededeling van demissionair minister Christianne van der Wal aan de Tweede Kamer volgt na een nieuwe analyse van het RIVM. Daaruit blijkt dat ook als het huidige beleid volledig uitgevoerd zou worden, de resultaten onvoldoende bijdragen aan het behalen van de wettelijk vastgestelde doelen. De extra reductie die nodig zou zijn, is niet meer op een realistische manier haalbaar voor 2025, aldus het RIVM.

Volgens Van der Wal zijn er extra maatregelen nodig, niet alleen voor het noodzakelijke natuurherstel, maar ook voor ondernemers die op een vergunning wachten. ‘Dit rapport toont de omvang aan van wat nog nodig is, en de conclusies liegen er niet om. De natuur staat diep in het rood, waardoor onze wettelijke doelen uit het zicht zijn geraakt. Dat is een grote tegenvaller, want eerder leken we nog goed op koers te liggen.’


NPLG draagt bij

In de analyse van het huidige beleid te maken is het RIVM uitgegaan van de emissiereductiedoelen uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Hoewel dat beleid nog niet voldoende zal opleveren om wettelijke doelen te halen, laat het rapport ook zien dat de NPLG-doelen wel degelijk bijdragen aan minder overbelasting van kwetsbare natuur.

Daarnaast heeft het RIVM ook gekeken of er verschil is tussen een aanpak met generieke reductiedoelen en een aanpak met meer gebiedsgerichte doelen (zonering). Uit de analyse blijkt dat een gebiedsgerichte aanpak efficiënter werkt. Er is dan minder emissiereductie nodig om dezelfde doelen te halen.

De gebiedsaanpak komt niet meer voor in de plannen van het nieuwe kabinet dat het budget voor het NPLG heeft geschrapt. Volgens de visie van BBB, die in Femke Wiersma de nieuwe minister van Landbouw en op het stikstofdossier levert, kan door onder meer innovatie nog veel stikstofreductie worden behaald.


Goed op weg

Het is niet alleen maar kommer en kwel in de analyse. Het laat tevens zien dat met het huidige beleid, inclusief de opkoopregelingen, en het wegvallen van de derogatie in 2035 veel gebieden wel degelijk goed op weg zijn naar een gezonde staat van de natuur als het gaat om stikstofbelasting. ‘Het blijft dus voor de natuur van belang om extra maatregelen te nemen voor stikstofreductie. Hoe dit verder vorm kan krijgen, is aan een nieuw kabinet’, meldt Van der Wal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer