'Wat is een eerlijke prijs voor de klant en mij?'

'Heb ik echt 2,75 euro voor een fles yoghurt betaald?' Deze vraag kreeg ik laatst via de telefoon van een mevrouw. Zij was een week daarvoor bij ons in de winkel geweest om yoghurt te kopen.

%27Wat+is+een+eerlijke+prijs+voor+de+klant+en+mij%3F%27
© Dirk Hol

Ik zei dat het klopte. Zij vond dat erg duur. Ik vertelde dat wij alles zelf maken en dat het echt de minimale prijs is die wij moeten vragen om ons bedrijf te blijven uitvoeren.

Hoe bepaal je nu een redelijke prijs voor zowel de klant als voor jezelf? Ik merk vaak bij mezelf en bij mijn 'boerenomgeving' dat wij snel tevreden zijn met een bedrag voor onze producten en/of diensten.

Terwijl wij omgerekend amper een normaal uurtarief krijgen voor onze werkzaamheden. Ik neem maar als voorbeeld een beleidsadviseur met een uurtarief van ruim 105 euro exclusief btw of een rekening van een bouwbedrijf met 80 euro exclusief btw per uur per persoon. Daar komen wij lang niet bij in de buurt.

Elk jaar zie ik op tegen de verhoging van de prijzen van onze producten

Ilse Boersen, melkveehouder in Hippolytushoef

Waarom niet? Waarom is onze mindset zo van 'je bent nu eenmaal boer dus je verdient niks'. Deze zin krijg ik vaak in mijn omgeving te horen. Ik vind dit niet een eerlijke gedachtegang en wil hier ook graag vanaf. Dat is wel lastig als je daarmee bent opgegroeid en het dus helemaal in je eigen denkwijze is verweven.
Elk jaar weer zie ik erg op tegen de verhoging van de prijzen van onze producten. Voor onze klanten vind ik het vervelend, maar 99 procent van onze klanten snapt het gelukkig en reageert altijd begripvol.

Laatst had ik zelf een blunder gemaakt met de kostprijsberekening van de ijskoffie die wij maken van onze melk. De ijskoffie was gelijk onwijs populair en we konden de productie amper bijhouden. Maar het kon eigenlijk niet uit. Met ingehouden adem heb ik toen de prijs met een euro per liter verhoogd, want ik dacht voor wie zijn we nu bezig?

Gelukkig tot op heden daarover geen nare reacties ontvangen.

Toen we net begonnen waren met zelfzuivelen, trok ik me de negatieve reacties van mensen altijd erg aan. Ik kon ik er zelfs 's nachts van wakker liggen. Ondertussen schud ik het snel van me af.

Elke dag leren we weer iets en krijgen we zeker een dikkere huid. Plus dat we natuurlijk blijven oefenen met onze mindset: wij verdienen ook een mooi inkomen. De eerste stap in de goede richting is in ieder geval gezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer