'Negen maanden voor kerst letten we goed op'

Mijn moeder insemineert de meeste koeien op onze boerderij. In een speciale groep op WhatsApp worden de tochtige koeien zorgvuldig door ons allen ingevoerd. Drukte in de kalverij leidde voorheen tot onrust met kerst. Daar hebben we iets op bedacht.

%27Negen+maanden+voor+kerst+letten+we+goed+op%27
© Dirk Hol

Ongeveer negen maanden voor kerst letten we tegenwoordig goed op. Dit betekent liever niet op dit moment insemineren, want dan is er kans op veel kalverij tijdens de feestdagen.

Dit was in het verleden, met naweeën uit het vrijgezelle tijdperk van mijn bonusvader, wel anders. Toen moest er vaak in de stal worden gekeken tijdens het kerstdiner.

Tijdens de feestdagen verdelen we de melkbeurten onderling. Kerstavond vieren mijn man en ik bij mijn schoonouders, dus melken mijn moeder en bonusvader die avond. Op eerste kerstdag zijn we allemaal op de boerderij, dus ook mijn zusje, broertje, zwager en schoonzus. We hebben die dag eerst een brunch op de boerderij en iedereen heeft als het goed is zijn uiterste best gedaan op een originele surprise, inclusief gedicht. Vervolgens kunnen wij melken en hebben we genoeg oppas voor onze kleine meid tijdens haar eerste kerst.

De laatste dagen voor kerst heerst er altijd een (gezellige) chaos

Ilse Boersen, melkveehouder in Hippolytushoef

Op tweede kerstdag gaan we naar Texel, naar mijn vader en zijn vriendin. Voor de verdeling van de melkbeurten tijdens oud en nieuw moeten we nog even goed onderhandelen over wie zijn of haar biertje laat staan. Of natuurlijk met hoofdpijn in de melkput staat…

De weken voor kerst is het op de boerderij ook druk met onze tweede tak: het ijs en de zuivel. We maken in deze weken veel ijstaarten voor de kerstdesserts. Elk jaar proberen we met andere varianten een aantrekkelijk assortiment aan te bieden. Ook produceren we verschillende soorten vla, yoghurt en chocolademelk. Allemaal lekkernijen voor de kerstdagen. De laatste dagen voor kerst heerst er altijd een (gezellige) chaos. Iedereen komt dan zijn of haar bestellingen halen. Dit jaar organiseren we dit op de voergang, knus tussen de koeien, onder het genot van een kopje warme chocolademelk.

Dit vind ik het allerleukste: de koeien en de toetjes combineren. Het echte 'boerengevoel' laten proeven en zien. Elke keer weer lachen de kinderen als er een koe moet poepen of plassen (ieuw!, vies!). Heerlijk. De kalfjes zijn ook altijd een hit. Meerdere keren zijn tijdens evenementen die we organiseren kalfjes geboren. Maar als we onze strategie in maart goed hebben gevolgd, gebeurt dat nu niet.

Wees dankbaar voor alle mooie dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd en kijk vol goede moed naar 2024. Hopelijk met betere geluiden voor onze sector. We blijven positief. Goede jaarwisseling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer