Geen aanleiding voor verdenking vogelgriep bij koeien in Nederland

Bij herkauwers in Nederland en de rest van Europa zijn geen aanwijzingen voor besmettingen met vogelgriep. Dat meldt demissionair landbouwminister Piet Adema in een Kamerbrief. Vanwege het goede monitoringssysteem dat dierziekten vroegtijdig opspoort, verwacht hij niet dat de situatie van vogelgriep zoals die in de Verenigde Staten speelt, in Nederland onopgemerkt blijft.

Geen+aanleiding+voor+verdenking+vogelgriep+bij+koeien+in+Nederland
© Vidiphoto

Sinds 2002 is er in Nederland een goed monitoringssysteem om ziekten en aandoeningen bij dieren vroegtijdig op te sporen en op te volgen. Royal GD voert deze basismonitoring uit. Na de eerste signalen eind maart van vogelgriep bij melkkoeien in de Verenigde Staten (VS) let Royal GD extra op vogelgriep.

Daarbij werkt Royal GD samen met dierhouders en dierenartsen, die ook alert zijn op vogelgriep. Bij koeien met griepachtige verschijnselen of dikke biestachtige melk zijn ze alert of er sprake is van vogelgriep. Ook worden wekelijks de melkproductiegegevens geanalyseerd om te kijken of er een regio is waar een niet verklaarbare melkproductiedaling is.


Adema laat weten dat als er weer sprake is van een uitbraak van vogelgriep op een bedrijf, de runderen ook worden onderzocht.

Het is nog onvoldoende bekend hoe de koeien in de VS met vogelgriep besmet geraakt zijn en hoe de verspreiding heeft plaatsgevonden. De autoriteiten in de VS doen daar nog onderzoek naar. Vermoed wordt dat de verspreiding naar andere bedrijven en Amerikaanse staten onder herkauwers is veroorzaakt door het vervoer van besmette koeien. Mocht er vanuit de VS meer informatie zijn, dan zal de minister samen met demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg bepalen of verdere acties nodig zijn.


Besmettingen VS lopen nog op

In de VS is het aantal besmettingen met vogelgriep onder herkauwers na de eerste besmetting opgelopen. Volgens de meest recente cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zijn nu 63 bedrijven in negen Amerikaanse staten besmet met het virus.

Na een eerste besmetting van een medewerker van een melkveebedrijf is onlangs een tweede medewerker besmet geraakt met vogelgriep. Beide personen toonden een milde oogontsteking als enig verschijnsel en zijn hersteld. Om besmettingen van melkveehouders en medewerkers te voorkomen, worden persoonlijke beschermingsmiddelen geadviseerd. Daarvoor is subsidie verkrijgbaar.


Geen melk besmet

Een grootschalig onderzoek van melkmonsters heeft wel virusdeeltjes van vogelgriep aangetoond, maar geen levend virus. Pasteurisatie doodt het virus. Het CDC adviseert om geen rauwe melk te drinken.

Virusdeeltjes van vogelgriep zijn ook aangetoond bij een koe die bij de slacht werd afgekeurd voor consumptie. In totaal zijn 96 afgekeurde koeien onderzocht waarbij bij een van die koeien vogelgriepdeeltjes zijn gevonden.

De deskundigen van het signaleringsoverleg zoönosen hebben gesuggereerd om retrospectief bloedonderzoek te doen bij herkauwers in Nederland om eventuele infecties met vogelgriep uit het verleden op te sporen. De voorbereidingen zijn in gang gezet en het onderzoek begint zo snel mogelijk. Aan de voorbereiding en uitvoering van het onderzoek nemen Royal GD, Wageningen Bioveterinary Research, Erasmus MC, de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deel. De onderzoeksresultaten zijn naar verwachting kort na de zomer bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer