Voor de derde keer vogelgriep bij medewerker Amerikaans melkveebedrijf

In de staat Michigan in de Verenigde Staten is vorige week vogelgriep vastgesteld bij een medewerker van een melkveebedrijf. Het is de derde menselijke besmetting bij een Amerikaans melkveebedrijf. Deze keer heeft de medewerker wel griepachtige verschijnselen.

Voor+de+derde+keer+vogelgriep+bij+medewerker+Amerikaans+melkveebedrijf
© Archief

De drie vogelgriepbesmettingen bij medewerkers op melkveebedrijven hebben volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC geen verband met elkaar. Net als bij de vorige twee gevallen – in Texas en Michigan – gaat het om een werknemer die op een melkveebedrijf is blootgesteld aan geïnfecteerde koeien. Het is dus opnieuw een voorbeeld van een waarschijnlijke verspreiding van koe tot persoon.

Dit is de eerste menselijke besmetting met het H5-vogelgriepvirus in Amerika waarbij meer typische symptomen zijn gemeld van acute luchtwegaandoeningen die lijken op een griepinfectie. Volgen de CDC zijn er geen tekenen van ongebruikelijke griepactiviteit bij mensen. Het aantal bezoeken aan de eerste hulp voor griep is niet toegenomen en er is ook geen toename van de laboratoriumdetectie van gevallen van menselijke griep.

De tot op dit moment beschikbare informatie verandert volgens de CDC niets aan de huidige inschatting van het risico van vogelgriep voor de menselijke gezondheid. In alle drie de sporadische gevallen was er direct contact met geïnfecteerde koeien. Het risico hangt volgens de gezondheidsorganisatie af van de blootstelling en in dit geval betreft het de relevante blootstelling aan geïnfecteerde dieren. Het risico voor mensen die niet worden blootgesteld aan besmette dieren blijft laag.


Belang van voorzorgsmaatregelen

Wel vindt de CDC dat dit derde geval het belang onderstreept van de aanbevolen voorzorgsmaatregelen bij mensen die worden blootgesteld aan (mogelijk) geïnfecteerde dieren. Medewerkers op melkveebedrijven moeten persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Ook andere mensen met nauwe of langdurige onbeschermde blootstelling aan geïnfecteerde vogels of andere dieren lopen een groter risico op infectie en moeten voorzorgsmaatregelen nemen. Net als mensen in omgevingen waar besmettingen zijn door geïnfecteerde vogels of andere geïnfecteerde dieren.

Op X reageert professor Francois Balloux van University College London kritisch op de aanpak in de Verenigde Staten. De maatregelen die de Amerikaanse overheid neemt zijn in zijn ogen onvoldoende. Hij verwacht niet dat vogelgriep bij melkkoeien uitgroeit tot een groot probleem, maar mocht het wel gebeuren, dan is de aanpak die China had bij de corona-uitbraak beter.Op dit moment zijn er in Amerika 63 melkveebedrijven in negen staten besmet met vogelgriep. De recentste besmetting is op 23 mei vastgesteld. Daarnaast is vogelgriep vastgesteld bij alpaca's die worden gehouden op een bedrijf met pluimvee dat was besmet met vogelgriep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer