Demonstranten eisen dat hogeschool banden met grote agrobedrijven verbreekt

De klimaatactivisten die actie voerden op de Hogeschool Van Hall Larenstein in het Gelderse Velp eisen dat de hogeschool de banden met grote agrarische bedrijven als FrieslandCampina verbreekt.

Demonstranten+eisen+dat+hogeschool+banden+met+grote+agrobedrijven+verbreekt
© ANP

Het bestuur van de hogeschool verklaarde woensdag bereid te zijn om in gesprek te gaan over de banden. Daarop hebben de demonstranten hun tentenkamp opgebroken dat sinds 3 juni op het schoolterrein stond. Een datum voor het gesprek is nog niet bekend gemaakt. Dat meldt Omroep Gelderland.

De demonstranten zeggen op te treden uit naam van het Climate Justice Committee (CJC). Op sociale media melden ze dat ze actievoeren omdat Van Hall Larenstein banden heeft met 'vervuilende bedrijven (in Nederland en internationaal)' en 'klimaatrechtvaardigheid niet in het curriculum van de opleiding integreert'.

Via sociale media is een bericht gedeeld met de beweegredenen. Er staat: 'FrieslandCampina, Agrifirm, Vion, Rabobank en LTO werken samen met de hogeschool en verspreiden dus het narratief van de intensieve landbouw en schaalvergroting via de studenten. Dit is extra gevaarlijk omdat de bedrijven zichzelf aan de kant van de oplossing plaatsen en ook de studenten het zo ervaren.' De oorspronkelijke afzender van het bericht staat er niet bij vermeld.

Hogeschool Van Hall Larenstein noemt in een reactie de vrijheid van demonstreren een waardevol recht. De hogeschool 'staat demonstraties dan ook toe mits deze met inachtneming van de huisregels gebeuren en de veiligheid voor al onze studenten en medewerkers gewaarborgd blijft.' Vorig jaar mei bezette de actiegroep de hogeschool al eens. Dat protest werd toen beëindigd door de politie.


Meest duurzame instelling

Dat juist Van Hall Larenstein wordt aangesproken op banden met 'vervuilende bedrijven' is opmerkelijk. De opleiding is in 2020, 2022, 2023 en 2024 door studenten uitgeroepen tot de meest duurzame instelling voor hoger onderwijs in Nederland. De hogeschool, met veel agrofoodgerichte studies liet daarbij de TU Delft en de Erasmus Universiteit achter zich.

Bij het beoordelen van de onderwijsinstellingen werd gelet op de integratie van duurzaamheid binnen onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en in de best practices. Op de aspecten 'onderzoek' en 'best practice' behaalde de hogeschool het maximale aantal te behalen punten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer