'Accu's worden op de onbalansmarkt pas echt interessant'

Varkensbedrijf Buut'n Gewoon van maatschap Mijnheer-Post in het Overijsselse Rouveen investeerde in drie accu's voor de opslag van energie. Varkenshouder Pieter Post ligt de achtergronden van de investering toe.

%27Accu%27s+worden+op+de+onbalansmarkt+pas+echt+interessant%27
© Ilona Lesscher

Waar investeerde u precies in?

'We investeerden in drie accu's met een totale capaciteit van 600 kilowattuur. Op de drie staldaken liggen sinds 2020 780 zonnepanelen die 253 kilowattpiek opbrengen. In 2022 kregen we ook nog twee windmolens met een opbrengst van 130 kilowattpiek', zegt Post. 'Op jaarbasis produceren de zonnepanelen en windturbines 380.00 kilowatt. Ons verbruik is 320.000 kilowatt. Het overschot leveren we terug aan het net. Dat is hier nog geen probleem.'

Met de accu's spelen wij in op een energieneutrale toekomst

Pieter Post, varkenshouder in Rouveen

Waarom investeerde u in accu's?

'2023 was voor de varkenshouderij een topjaar. We zochten naar een slimme investering voor het geld dat we hadden verdiend. Met de accu's spelen wij in op de toekomst. We zijn nu zo goed als energieneutraal.'


Hoe ziet het verdienmodel er dan uit?

'De accu's kosten 100.000 euro per stuk. We hebben nu nog een vast contract bij een energiemaatschappij, maar dat loopt aan het eind van dit jaar af. Volgend jaar gaan we de onbalansmarkt op. Ik verwacht dat we daarmee de terugverdientijd kunnen halveren naar een jaar of drie. Op termijn verlagen de accu's onze kostprijs.'


Hoe werkt de onbalansmarkt?

'Op de momenten dat de vraag naar energie het grootst is, is deze op haar duurst. Ben je actief op de onbalansmarkt, dan wordt met een speciaal daarvoor ontwikkeld managementprogramma stroom ingekocht en in de accu's opgeslagen als de prijs laag is. Datzelfde systeem zorgt er ook voor dat er weer energie aan het net wordt geleverd op het moment dat energie duur is. Volautomatisch, op het juiste moment.

'Onbalans tussen vraag en aanbod van energie kan ontstaan wanneer op bepaalde momenten van de dag de vraag naar energie groot is of bij onvoorspelbare weersomstandigheden van duurzame bronnen.'


Welke andere zaken spelen nog meer een rol?

'Er kan een beroep worden gedaan op de Energie-investeringsaftrek, de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en een combinatie van beide.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer