Tönnies wil zwaardere varkens met hoger vleespercentage

Varkenshouders kunnen vanaf 1 juni met iets zwaardere varkens bij Tönnies terecht, maar het vleespercentage van de dieren moet wel omhoog. Het grootste Duitse slachtbedrijf past de 'Maske' van het uitbetalingssysteem aan.

T%C3%B6nnies+wil+zwaardere+varkens+met+hoger+vleespercentage
© Varkens Archief

Tönnies classificeert de geslachte varkens met het AutoFom-systeem. Daarbij worden op basis van meerdere meetpunten niet alleen het vleespercentage, maar ook de gewichten van de verschillende onderdelen van het karkas vastgesteld. Op basis daarvan krijgt elk vleesvarken enkele indexpunten en daarop wordt dan uitbetaald.

De basisprijs ligt nu op 60 procent vleespercentage. Eerder was dat 59 procent. Van 60 tot 62 procent vlees komt er 1 eurocent toeslag per procent bij, maar dan moet de ham wel 19 kilo wegen. Dat was eerst 18 kilo.

Boven de 62 procent geldt er geen extra toeslag. Onder de 60 procent gaat er 1 cent per kilo af. Onder de 59 procent is dat 3 cent per kilo en onder de 57 procent is de aftrek 4 cent per kilo.


Ideale slachtgewicht

Het ideale slachtgewicht ligt nu tussen de 86 en 107 kilo. De bovengrens was voorheen 105 kilo. Te zware varkens krijgen een korting van 3 cent per kilo. Te lichte varkens verliezen 4 cent per kilo.

Tönnies wijzigt de voorwaarden omdat het vleespercentage van de varkens de afgelopen jaren is gestegen, blijkt uit een bericht op TopAgrar. Voor de hogere bovengrens van het gewicht is volgens het Duitse slachtbedrijf gekozen om de varkenshouders tegemoet te komen voor de gestegen biggenprijzen. Het afleveren van zwaardere varkens is voor de varkenshouders gunstiger bij de hoge biggenprijzen en naar verhouding gunstige voerprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer