Waterschappen willen actie tegen 'waterbom' in Noord-Brabant

Brabantse waterschappen dringen in een brandbrief aan deltacommissaris Co Verdaas aan op maatregelen om grootschalige wateroverlast in de provincie te voorkomen. 'Er moeten nu maatregelen worden genomen om Brabant voor te bereiden op een soort waterbom', vindt Kees Jan de Vet, voorzitter van de Noord-Brabantse Waterschapsbond en dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta.

Waterschappen+willen+actie+tegen+%27waterbom%27+in+Noord%2DBrabant
© Arie Storm

Volgens De Vet ging het de afgelopen natte winter net goed, maar het had volgens hem anders kunnen aflopen. De waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta 'parkeerden' overtollig water in diverse waterbergingen. Omdat het water in de Maas laag stond, kon ook nog veel water worden afgevoerd.

Zonder de berging en afvoer via de Maas was er in Noord-Brabant mogelijk onvoldoende ruimte geweest om al het overtollige water op te vangen, houden de waterschappen Verdaas voor. De deltacommissaris gaat over het plan waarin staat hoe Nederland moet omgaan met hoog- en laagwater, droogte en overstromingen.


Kwetsbaar

Met provincie Noord-Brabant pleiten de waterschappen ervoor om de zijrivieren en zijbeken van de Maas veel meer ruimte te geven. 'Gebeurt dat niet, dan wordt de provincie door klimaatverandering kwetsbaarder voor overstromingen en wateroverlast. Bovendien neemt de ernst van de overlast toe', voorspelt De Vet.

Water- en bodemgedeputeerde Saskia Boelema (D66) sluit zich aan bij het pleidooi van de waterschappen. 'Wij moeten ons als overheden realiseren dat we ons moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daar horen maatregelen bij om ruimte te creëren', stelt ze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer