Telefoon bij verzekeraars staat roodgloeiend na piekbuien in zuidwesten

Door pittige buien met veel regen in korte tijd afgelopen weekend in vooral West-Brabant en op het Zeeuwse eiland Tholen staat de telefoon bij agrarische verzekeraars roodgloeiend. Bij zowel Vereinigte Hagel als Agriver stromen de schademeldingen binnen. De meldingen komen vooral van akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers.

Telefoon+bij+verzekeraars+staat+roodgloeiend+na+piekbuien+in+zuidwesten
© NIVU

Op sommige plekken in Zuidwest-Nederland kwam zaterdag binnen twee uur tijd 50 tot 70 millimeter water uit de lucht, waardoor akkerbouwpercelen blank kwamen te staan. Vooral percelen waar net aardappelen zijn gepoot of uien zijn gezaaid worden getroffen. Wat precies de schade is, valt volgens de verzekeraars nu nog lastig te zeggen.

'We krijgen veel schademeldingen binnen, maar concrete aantallen kan ik nog niet noemen', zegt directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel maandag. 'Dit is echt een drama voor de landbouw. Er moet her en der nog veel gebeuren op het land, maar door dit soort extreme buien is dat lastig. Daarbij komt dat gewassen die er pas kort in zitten of net boven staan meteen schade hebben.'


25 meldingen bij Agriver

Volgens adviseur binnendienst Johan Westerik van Agriver komen de meldingen van schade door de pittige regenbuien van zaterdag vooral van akkerbouwers uit West-Brabant en vanuit het Zeeuwse eiland Tholen. 'We hebben er tot nu toe een stuk of 25 binnen, maar de meldingen druppelen de hele week nog wel binnen', verwacht hij.


Het is dit voorjaar niet de eerste keer dat de landbouw te maken krijgt met extreme buien. Zo zorgden in april hagelbuien al voor miljoenen euro's schade in de fruitteelt. In sommige regio's viel in de maand mei bijna 200 millimeter regen. Door de grote neerslaghoeveelheden lopen akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers flinke achterstand op bij hun zaai- en pootwerkzaamheden.

Dat zorgt ook bij de agrarische verzekeraars voor drukke tijden. Bij zowel Vereinigte Hagel als Agriver moeten nog veel teeltplannen binnenkomen. Ook komen medewerkers er niet aan toe om eerdere taxaties van schade-experts te verwerken. Toch verwachten beide verzekeraars dat het personeelsbestand breed genoeg is om uiteindelijk het werk af te krijgen, ondanks dat het werk zich nu opstapelt.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer